Transformers 3 - Dark of the moon

Share written 2011-07-31 @ 23:18:02

Jag älskar brain numbing action och därför blev jag tvungen att se Transformers 3 idag. Alla filmer måste inte ha ett högre budskap, eller vara så himla pretentiösa. Jag har inget emot att bränna några timmar på att se saker flyga runt framför mig i hög hastighet.. ..och det är just det saker gör i Transformers 3.

Snabba häftiga metamorfoser mellan robotar och färdmedel av alla de slag. Jag kan dock inte släppa en sak, och det är att om jag hade byggt en robotbil så hade jag sett till så transformationen mellan bilen och roboten hade varit mycket effektivare. För mycket rörliga delar, och hela processen tar på tok för lång tid, men å andra sidan ser det mycket coolare ut som det ser ut nu.. ..och eftersom jag ser på en film så prioriterar jag nog den coola effekten.

Transformers 3 - Dark of the moon poster

En sak som dock gav mig lite kräksmak i munnen i slutet av filmen var när Autobots ledare Optimus Prime säger:

"In any war, there are calms between storms. There will be days when we lose faith. Days when our allies turn against us. But the day will never come, that we forsake this planet, and its people.".

Anledningen till kräksmaken är att det är så uppenbart att de orden egentligen handlar om hur USA känner sig.. De elaka allierade som vänder dem ryggen är självklart de europeiska länderna som ifrågasatt USA:s vansinnesbombningar och massmord i anti-terrorismens namn.. Dravlet om att att de aldrig kommer överge planeten och dess folk känns också lite bajsnödigt. Cynisk som jag är så tror jag inte USA krigar för vår skull, utan jag tror det är stålars som driver dem.. ..men det är kanske bara jag.

Bra filmer och musik gör de i alla fall!

BETYG:
Bitesized 6,5/10
Prinsessan 4,5/10
Prinsen 9,5/10

En fantastisk tapaskväll med Karina..

Share written 2011-07-31 @ 16:28:00

..och våra ofrivilliga bordsgrannar Jennie och Eric. De kommer från Gävle precis som alla andra stora Stockholmspersonligheter. Fast de har varit så missunsamma att de har stannat kvar i Gävle istället för att höja standarden på Stockholm som världsmetropol. De har väl sina skäl och även om de inte berättat just den historien så får vi respektera deras beslut, och istället glädja oss åt de gångerna de faktiskt kommer hit och sprider sin glans:)..

Den eviga platsbristen på La Cucaracha tvingade mig och Karina att nästan sitta i knät på våra grannar, så vi hade givetvis inte något annat väl än börja bygga broar till vårt grannbord. Det var egentligen Eric som kastade första stenen, sen bollade vi den fram och tillbaka tills all tapas på greppbart avstånd var slut, vinflaskan tom och tålamodet med Prippsen i La Cucarachas kran var slut.

Akkurat - Eric och Jennie. Jennie berättar intensivt en historia verbalt och med händerna.
Jennie på Akkurat - Berättar en fantastisk historia om kärlek, svek och eldig passion!

Eric vill ha något mer ut av livet än det kolsyrade blasket som pumpas fram ur den genomsnittliga restaurangkranen; Karina och jag föreslår Akkurat. Det är en av Stockholms mest välsorterade ölbarer, de har typ allt som en öldrickare kan önska, och självklart fanns det även något som kunde läska Erics känsliga smaklökar.. Jennie var dock inte lika kräsen, inte heller jag och Karina.

Akkurat Eric, Jennie och bitesized öl vin
Glasen tomma - bilden ospontan och iscensatt.. ..notera att vi låtsas att vi ska dricka:).

När de stängde på Akkurat vid 0100 så ville vi ta åtminstone en till, så vi smet bort till Patricia och tog en eller ett par till. Vissa fick dock dricka vatten istället för alkohol.. ..kanske var det sömnbrist, eller kanske fördrinken som hon drack när hon tvingades vänta i en timme innan jag kom till La Cucaracha..

Avslutade kvällen gjorde vi på Max i Solna vid 0400.. Gigantisk festmåltid för att fira avslutningen på semestern, och dessutom fira att kickboxningsträningen kommer komma igång nu i veckan. Ska bli skönt att börja träna igen, måste göra det för att förbränna alla Max-kalorier som jag just satte i mig:). Sista dagarna har varit i syndens tecken, närmare bestämt frosseriet, men nu är det slut med det! I övrigt har jag varit fantastiskt duktig under min semester; löptränat och ätit sunt.. ..som kompensation för min hängivelse åt min faiblesse för vodka.

Glad Jennie på Akkurat!
Jennie är i extas över att jag just ska demonstrera min externa blixt till kameran..

Vad har man lärt sig av dagen då, vad är sensmoralen i inlägget? Jag vet inte - kanske att vänskap bara är några vänliga ord bort, att man inte måste fly till andra sidan världen för att få träffa nya intressanta människor, eller kanske bara att livet är för kort för att slösa bort ens tid på att sitta på La Cucaracha och dricka billig öl när Akkurat bara ligger ett stenkast bort..


Misslyckades med att hitta en fru i Ukraina..

Share written 2011-07-30 @ 14:25:32

..jag var dock skrämmande nära när jag till och med snubblade på en tjej som hette Oksana. Redan på flygplatsen efter att jag landat på Arlanda möttes jag dock upp utav en alldeles fantastisk tjej med en gigantisk takeawaykaffe i handen åt mig. Hon steg upp klockan 0430 för att hoppa på tåget till Arlanda.. ..because I'm worth it!

Inte hade Oksana eller Katja gjort det för mig.. ..förmodligen Natalia, men Karina sopar mattan med henne på tusen andra sätt. En vacker dag tänker jag skriva ett blogginlägg om alla de tusen sätten, ett långt, typ ett sånt som jag skrev om Natalia!

Tänk att jag åkte runt hela Ukraina för att hitta en fru, och sedan visade det sig att jag hade den perfekta frun hemma. Nu är jag i alla fall en erfarenhet rikare!

Solna Sverige Karina poserar vid boxningssäck från Fighter
Prinsessan - bredvid boxningssäcken.. ..hon har lovat börja träna kickboxning med mig.

Middag med en clown är inget att skratta åt..

Share written 2011-07-29 @ 16:10:43

Jag hade lovat att gå ut och äta middag med Svet som jag träffade härom dagen.. Hon vill börja lära ut ryska privat till turister och utlänningar som bor i Ukraina.. ..som om hon inte hade tillräckligt med extrajobb. Som jag skrev häromdagen så är Svet; cirkusartistviolinistekonom samt städare.. ..under middagen fick jag även reda på att hon dessutom var guide i Odessas katakomber då och då när hennes kompisar behövde hjälp där.. ..på cirkusen är hon clown, därav titeln på inlägget..

Ukraine Odessa Svet på restaurangen
Bästa energispridaren.. ..perfekt att ladda batterierna med!

Dessutom är hon värsta äventyraren, brukar hänga på sig sin ryggsäck och försvinna upp i bergen någon månad i sträck här och där.. ..en sån tjej skulle man hänga på någon gång:).. Men hennes bästa styrka är inte att hon är en äventyrare, eller kan typ alla yrken i hela världen, det är att hon är så himla glad och sprudlande hela tiden - världens finaste! Det var därför jag ville gå ut och äta middag med henne och hjälpa henne med hur hon skulle lägga upp sin ryskautbildning. Dessutom så blir man så himla glad av att hänga med henne eftersom hon är så entusiastisk över precis allting, berättar om det hon gör med sån glädje, men dessutom lyssnar och intresserar sig för det andra gör, tycker och tänker..

Ukraine Odessa Chicken and Sallad kyckling och sallad.
Min mat - kyckling med sallad!

Svet är förresten vegetarian och dricker inte alkohol.. ..seriöst. Drack inte heller alkohol, bara vatten, men kyckling är för gott att motstå.. ..tänkte ju ändå inte hångla med henne so what'e fuck. Jag frågade henne om hon var straight edge, hon kände inte ens till konceptet. Hon ville inte heller kalla sig vegetarian.. ..gillade inte att stoppas i ett fack - typiskt ungdommar, vill vara unika, men därigenom precis alla andra!

Hur som helst - bästa middagen i Ukraina - alla kategorier. Hon har lovat att hjälpa mig med ryskan framöver också, så jag har fått en gammal hederlig brevkompis:).. ..eller mailkompis..

Hejdå Oxana och Anna..

Share written 2011-07-29 @ 11:54:24

Klämde in Oxana (jag har stavat fel tidigare:)) och Anna innan min viktiga dejt med min kompis clownen som ni ska få läsa om senare.. ..ni är dock inte mogna för det än, skulle inte kunna hantera det!

Anyways.. ..Anna ringde och sa att Oxana ville träffa mig innan jag stack.. ..och jag ba liksom.. ..skicka Anna med en lapp: Ja, Nej, eller Kanske... Shit, väx upp:).. Oxana tycker det är sjukt jobbigt att prata engelska/ryska med mig över telefon:).. När vi hänger är det dock inga problem, då kan man dessutom använda händerna.. Jag hade redan lovat att träffa clownen på kvällen så jag fick klämma in Oxana innan det. Oxana fick dock en ballong som plåster på såren, så det var inga problem.. ..bästa avskedspresenten som passade hennes personlighet utmärkt!:)

Ukraine Odessa Balloon Oxana
Finaste ballongen - blev snabbt drottningen över lekplatsen!

I väntan på Anna gick vi till en lekpark och ockuperade var sin gunga.. ..ni kan ju gissa hur många avundsjuka blickar som kastades på den ballongförsedda ballerinan.. Japp, skitmånga - på grund av mig eller ballongen?

Lyckligtvis kom Anna loss efter en halvtimme, så jag fick tillfälle att även ge henne största kramen innan jag stack. Hon har bott i USA, kom tillbaka för ett halvår sedan, och eftersom hon pratar perfekt engelska har jag haft mycket större utbyte av henne än av Oxana.. ..och dessutom är hon sjukt rolig.

När hon såg en ledig parkbänk som en kille precis skulle sätta sig på, så sprang hon snabbt som en vessla och satte sig sekunden innan han, och paxade hela bänken. Sweet - för då hade vi någonstans att sitta:).

Ukraine Odessa Anna Oxana
Anna och Oxana - sittandes på paxad bänk!

Anledningen till att Anna inte fick en ballong är för att hon typ är världens minsta och lättaste, därför måste hon ha med sig en fullastad handväska som ballast hela tiden, annars skulle hon blåsa bort.. En ballong skulle rent ut sagt vara livsfarligt!

Hejdå kulturelit..

Share written 2011-07-28 @ 14:27:58

Igår var jag hemma hos kultureliten igen - liten avskedsmiddag för mig:).. Jag hade haft ont i magen, och de ryska universalmetoderna till trots ville jag inte dricka vodka med salt och peppar. Dels så skulle jag upp och packa hyfsat tidigt idag, och dels så var jag lite orolig att magen skulle bli tossig igen. Magen har dock varit lugn idag, så förmodligen kommer jag inte den här gången heller behöva hälsa på toaletten på tåget. Tänker dock käka koltabletter, och de där gula rackarna igen.. ..just in case..

Favorittoaletten på tåget i repris:)..

Det är med blandade känslor jag kommer sätta mig på tåget ikväll, självklart vill jag hem till mitt vackra Stockholm; min prinsessa, Simon och mitt svala tysta sovrum.. ..men samtidigt vill jag inte lämna alla mina nyfunna vänner här. Dessutom är Odessa en ganska häftig stad.. ..nästa lika bra som Stockholm!

Ukraine Odessa Operahouse Operahuset
Operahuset i Odessa som blev avstampet för ett fantastiskt balettintresse!

Jag är glad att jag kom tillbaka till Odessa och inte åkte till Lviv. Tack vare det har jag fått möjligheten att fördjupa min vänskap med Vasilij! Dessutom fick jag träffa Olga igen, träffa hennes kollektiv, och dessutom fick jag träffa Vova, Oksana och Anna igen. Alla är väldigt speciella människor som jag aldrig hade fått möjlighet att träffa om jag inte hade rest själv genom Ukraina. När man reser tillsammans med andra blir man aldrig inbjuden i lokalbefolkningens liv eftersom man är så upptagna med gruppen - eller sin partner.

Ukraina Odessa Regisören
Regissör från Moskva - tror hon heter Olga också.. ..men folk sluddrar så mycket:)..

Tog även denna gång på tok för få bilder på personerna, vet inte varför det känns så jobbigt att fota just dem. Överdriven respekt för coola bohemer och pretentiösa kulturpersonligheter kanske.. ..det känns dock helt fantastiskt att få bli inbjuden till dem i deras hem och lyssna på deras intellektuella diskussioner som jag inte förstår något av eftersom jag knappt kan ryska. Regissören gjorde dock regelbundna avbrott och tolkade det som sades till mig.

Chaplin - akrobatisk skabbig hund som ger mig; snorig näsa, rinnande ögon och astma!

Regissören är ganska duktig på engelska, och precis som förra gången jag träffade dem tog hon kommandot som översättaren. Trots att jag kommer från en helt annan värld - och inte har läst några kända författare, utom Stephen King som inte gills, och facklitteratur - så tar hon hand om mig:). Jag läste i och för sig Brott och Straff för tusen år sedan, men här flyger så många stora namn genom luften att man måste ducka för att inte bli knockad.

Ni skulle också gillat dem!

Lalala human steps "Amelia"

Share written 2011-07-28 @ 01:33:48

Helt magisk balett - titta på de första 5-6 minuterna.. ..sen spårar det ur.

What is that?

Share written 2011-07-27 @ 16:17:54

Den här får mig att tappa andan varje gång..

Cast:
Father: Nikos Zoiopoulos
Son: Panagiotis Bougiouris

Directed by: Constantin Pilavios
Written by: Nikos & Constantin Pilavios
Director of photgraphy: Zoe Manta
Music by: Christos Triantafillou
Sound by: Teo Babouris
Mixed by: Kostas Varibobiotis
Produced by: MovieTeller films

Det magonda bara försvann..

Share written 2011-07-27 @ 14:44:33

..det kan ha att göra med mitt fantastiska sällskap som dök upp från ingenstans. Svårt att inte förälska sig i en tjej som älskar Cirkus Cirkör och tycker Burnt Out Punks är fantastiska! Det kan också ha att göra med den delvis vackra apotekspersonalen, och de vackra härliga leedena de bjöd på när jag på bruten ryska hasplade ur mig att jag var döende i magsmärtor.

Ukraine Odessa Svet Cirkus Cirkör Burnt out punks
Svet - en kvinna med oklanderlig smak.. ..men med ett olyckligt namn..

Det faktum att jag nu mår bättre kan också ha att göra med pillrena jag fick av apotekspersonalen.. Jag höll på att dö när jag fick frågan om jag hade diaré eller om jag kräkts.. Det var en äldre dam som frågade, och jag tror jag dog lite eftersom tjejen bakom kassan var alldeles fantastisk:/.. Jag som inte ens gör nummer två av princip eftersom jag tycker det är så läskigt och äckligt!

Ukraina Odessa Pharmacy аптека apotek
Apoteket med de snällaste och hjälpsammaste apotekskvinnorna!

Jag fick i alla fall bästa koltabletterna, samt ett gäng gula lite läskiga piller. Om jag inte dör av den aktiva substansen så kommer jag dö av färgmedlena i tabletterna, men det är i alla fall bättre än magsmärtor. Förhoppningsvis snabbare i alla fall!

Ukraina Odessa aktivt kol sorbex och gula tabletter.
Sorbex (aktivt kol) och gula tabletter som apotekspersonalen tyckte jag skulle ta!

Det är livsfarligt att jag går med på att stoppa i mig vad som helst bara för att en söt tjej ber mig göra det, en vacker dag kommer det bli min död.. ..typ när Karina förgiftar mig med något livsfarligt eftersom jag flirtar med allt som går i ett par skor.. ..och ibland har de inte ens på sig det.

Ukraina Odessa Yellow pills gula piller
Gula piller som förmodligen kommere bli min död - eller kanske få bort mitt magonda.

Förmodligen så har det magonda inte försvunnit, utan jag har bara blivit lite gladare på grund av all trevlig uppmärksamhet.. ..kanske är det brist på uppmärksamhet som har gett mig mitt magonda?:O I så fall är det fantastiskt att det finns både på apoteket, och att dessutom hostelet förser mig med det.

Svet är förresten; cirkusartist, violinist, ekonom samt städare här eftersom hon då får engelskalektioner av hostelägarinnan.. Dessutom har hon hjälpt mig hitta en massa bra ryska musikartister så jag slipper lyssna på Tatu mer:).. ..dessvärre är det ont om ryska artister på Spotify:/..

Okej, jag erkänner, jag har fortfarande ont i magen, men jag låtsas att jag inte har det.. ..det är så sjukt trist att ha ont i magen ju. Dessutom gillar jag tanken på att jag skulle bli frisk bara genom lite uppmärksamhet, då skulle jag aldrig må dåligt.. ..vilket jag i och för sig sällan gör.

I might be onto something here!

Ont i magen - tråkigt avslut på en fantastisk resa!

Share written 2011-07-27 @ 12:32:50

Har mått dåligt igår och idag, och det verkar inte bli bättre heller. Skönt att det inte är förrän imorgon kväll som mitt tåg till Kiev går. Ni har alla sett bilderna på toaletten, och man vill inte hamna där i framstupa sidoläge och kräkas:).. Förmodligen är det bara gammal kefir som slunkit ner och ställer till det.. ..men ont gör det i alla fall. Ska försöka ta mig till apoteket och köpa lite koltabletter.

Kommer ihåg när jag var liten, då var koltabletter lite av en mirakelkur mot dåliga magar, men sedan dess har det fallit i glömska. Nu påminde Karina mig om det magiska med koltabletter, och då ska jag självklart ge det en andra chans. Onödigt att ha ont när man kanske kan få lite smärtlindring för ett par kronor!

Ses senare!

Ukraina Odessa Barbed wire taggtråd ont i magen
Tänk om jag råkat äta taggtråd av misstag?

Tragedin i Norge - Skärp er, enough already!

Share written 2011-07-27 @ 00:48:15

Ett hundratal människor fick sätta livet till, vilket är hemskt och nästan ofattbart, men världen har inte blivit galen. Våra liv som de sett ut hitintills kommer inte att förändras drastiskt. Det här var en ensam galning som lyckades genomföra sitt vansinnesdåd med en otrolig skicklighet och precision - på ett sällan skådat sätt - men glöm inte bort att det var en enskild individ som låg bakom alla dödsoffer!

Det hade varit läskigare om det hade rört sig om en organiserad grupp som man kunde förvänta sig skulle slå till igen, men nu är det inte det. Den här killen är fast, han kommer inte döda några fler på mycket lång tid, förmodligen aldrig.

Individer har tappat koncepten och flippat tusentals gånger genom historien, huvudsaken är att de inte har några anhängare, det är då Hitlar och Stalinsar föds.. Förhoppningsvis dyker det inte upp några copy cats, och om det inte gör det så är vi sejf!

I övrigt är jag så himla glad att det rörde sig om en blond blåögd kille och inte en mörkhårig. Detta av en enda anledning; så fort nyheten dök upp vaknade alla Svenne-rasister till liv på fejsbook och skrev tveksamma saker fulla av insinuationer.. ..de tystnade omgående när namnet och bilderna dök upp i tidningen. Tydligen är inte alla terrorister muslimer.

Varning för pedofiler..

Share written 2011-07-26 @ 23:38:10

Ukraina Odessa Pedofilvarning rolig skylt
Lillkillen ser ju livrädd ut - stackarn..

Jag har varit så tråkig senaste dagarna..

Share written 2011-07-25 @ 19:16:59

..är nog lite utbränd, så jag vill passa på att ta lite semester. Jag kom fram till det när jag träffade Anna - Oksanas väninna och kollega - när jag var på väg mot tågstationen för att köpa en biljett. Hon och jag satte oss ner på ett café och kopierade bilder mellan våra laptopar eftersom jag har fotat både henne och våra andra gemensamma kompisar en hel del här.

Ukraina Odessa ballerina Anna on the phone
Pratar i telefon - det gör de hela tiden de där ballerinorna.. ..nästan som hästtjejer..

Jag kom i alla fall fram till att Lviv får vänta tills nästa gång jag kommer till Ukraina.. Nu ska jag bara softa, ha semester på riktigt, och hänga med mina nyfunna vänner i Odessa tills jag sticker till Kiev på torsdag och vidare till Sverige på fredag.

Ukraina Odessa poserar på stol Anna ballerina
Nej - det fanns inget naturligt över den posen, i högsta grad iscensatt.. ..älskart!

Jag har i övrigt aldrig träffat på så seriösa modeller som här i Ukraina, väldigt många verkar älska det - bara Natalia som viljat gömma sig när kameran kommit fram. Tror det är en öststatsgrej.. ..sade han fördomsfullt. Men nu ska jag ut på stan och träffa lite andra människor, vi får se vem som dyker upp i bloggen imorgon:).

Leila and Iona - Leg breakers!

Share written 2011-07-24 @ 23:25:54

Ukraina Odessa Leila and Iona - Break a leg! ..or don't.. ..gnn, too late!
Leila and Iona - Break a leg! ..or don't.. ..gnn, too late!

Favorit i repris i Odessa

Share written 2011-07-24 @ 09:25:22

Vi lyckades samla ihop det gamla gänget, minus en balettdansör.. ..men först promenerade jag och Oksana och pratade bara ryska utan att fuska med Google Translate i typ en timme innan de andra kom ikapp oss på en sushi restaurang. Skönt att komma ifrån hostelet och prata annat än Engelska:)..

Ukraine Odessa Big dog
Vi red på hästar igår - fantastiska djur det där - känner ni igen hon till vänster?

Ukraine Odessa Crime scene tape body
Odessa - Crime scene - Förmodligen en hoppare.. ..jag stod på en bro.

Ukraina Odessa Sushi with Oksana
Sushi på en restaurang som hette Sushi, sen kom Anna och Vasilij och störde friden:).

Ukraina Odessa Sushi
Anna har bott i USA, så hon kan prata perfekt Engelska..

Ukraina Odessa Sushi
Vasilij nervously tearing small pieces of paper.. ..great seeing him again.


Odessa - Industrisolnedgång, så himla fint!

Jag och min kamera..

Share written 2011-07-23 @ 16:08:55

..jag och min kamera brukar gå ut och dansa ibland. Då är aldrig tjejer intressanta, även om tjejer ofta tycker att min kamera är intressant.. ..framifrån. De är inte det minsat intresserad av att vara på baksidan, men som de kan posera.. Shit..

Ukraine Odessa Club Ibiza
Odessa - Club Ibiza - Fett cool dansare..

Jag brukar försöka ge snälla tips om DOs & DON'Ts, krävs inget proffs för att se vad som verkligen inte fungerar för en person, och vad som faktiskt fungerar. De flesta brukar uppskatta det, men inte alla, andra förstår helt enkelt inte att det ser jätteilla ut.

Ukraine Odessa Club Ibiza Tin Foil Rain
Odessa - Club Ibiza - Folieregn

Anyways - klubbfotografering är assvårt, och det enda sättet att bli bättre på det är att träna-träna-träna. Jag tycker inte det är så kul att hänga på klubbar egentligen; älskar att dansa, men forumet passar inte för mig som raggplatform - vet inte hur man gör. Jag går inte fram och tar på random tjejer, vilket är the MO för klubbraggare, lite snabba juck i höfthöjd och sedan börja gnida sig.. Jag har heller inte utseendet som gör så tjejer kommer fram till mig på klubbarna, de gör det på andra ställen, men inte just klubbar.. ..eller det händer, men jag vet aldrig hur jag ska agera på det. Skit samma, det här ska handla om fotografering.

Ukraine Odessa Club Ibiza Vomiting Dancer Fake Champagne Drinking Dricker Dansare Fejk Kräkas
Odessa - Club Ibiza - Hon kräks inte på riktigt, bara part of the show..

Skönt för Karina att det finns ett ställe som jag inte flirtar med tjejer på, fast jag kommer alltid att sova hemma i alla fall.. ..inte när jag reser, men då kommer jag i alla fall sova ensam oavsett.. ..eftersom Karina är världens finaste, det näst finaste i mitt liv faktiskt.

Ukraine Odessa Club Ibiza - Party people festfolk poserar posing
Vackra människor som jagar mig för att jag ska fota dem - mailade just bilden till dem.

Jaja, nog om detta. Har jag kameran med mig så är det helt annorlunda, då jagar jag inte tjejer, då är det bara jag och kameran, och det finns inte en chans att någon tjej kan komma emellan då. Kameran är ju liksom tryckt mot mitt ansikte då, och då måste tjejen vara SJUKT smal.

Ukraine Odessa Club Ibiza Hoppa på en hand Single hand jumping, impressive
Jag tränar på det här nu - hoppa på en hand.. ..ska kunna det innan nästa sommar!

White People Club - Så fel på så många sätt..

Share written 2011-07-23 @ 12:59:15

Jag försökte förklara för en ryska hur fel namnet var, och på hur många sätt. Hon kunde inte greppa racistkonceptet, för det är inte rasism, det är bara ett namn. Själ är jag inte racist, men vita Uessaner kan jag ha lite svårt för ibland.

Ukraine Sevastopol Racist club rasist beach
I didn't enter, not gonna support these racist ukranian clubs!

Not likely...

Share written 2011-07-22 @ 19:19:28

Jag har så svårt med toaletter överhuvudtaget, minns inte ens senast jag gjorde nummer två, kanske när jag var barn och hade blöjor på mig.. ..och när jag ser detta så är jag så himla glad att jag aldrig har de problemen, för det här skulle bara inte hända...

Ukraina Sevastopol Odessa Äcklig toalett ståtoalett
Vad är upp med ståtoaletter, hur får man kluttarna att INTE hamna i byxorna?

Onion Shaped Meteor heading for Earth..

Share written 2011-07-22 @ 17:52:31

..estimated time of impact the 6th of August 2012.. We're all gonna die, so send me your money so that I can build an Onion Shaped Meteor Destroyer! I'm the only one who can build it.. ..and see it. You'll just have to trust me!

Ukraine Odessa onion shaped meteor heading for earth impact 6th August 2012. We're all gonna die!

Inget personligt drama - bara en tanke som går till Norge..

Share written 2011-07-22 @ 16:30:03

Med anledning av de explosioner som inträffat och de flertalet skadade så flaggar bloggen norskt.. Snart börjar spekulationerna och jag hoppas innerligt att inte Uessanerna använder det här som ursäkt att attackera något annat slumpmässigt land.

Norges flagga
Norges flagga - kär granne, och någon man alltid kan skratta åt, men inte idag!

Get the hell out'a Dodge..

Share written 2011-07-22 @ 15:39:14

..the police said. After exchanging parting gifts with Sasha and Natalia and waving them both off at the trainstation I did just that - got the hell out'a Dodge.. ..accused of a crime I didn't commit banished for live with no chance to ever be forgiven. I had nowhere to go, doomed to just wander the world aimlessly; trying to find somewhere to sleep, somewhere to call home, if just for a couple of days.

Every once in a while my cell phone beeped and I got another message from Natalia, but since I had no money left on my SIM card I couldn't return the messages. It continued for a while.. ..but finally ended.

That single final beeping was the last thing I ever heard from Natalia. I don't know where she is now, or what she's doing. Maybe she realized her dream and became that hotshot lawyer, or maybe she just settled down for less, husband and kids on a farm.. ..my dream.

Ukraina Sevastopol - Odessa Tågstopp blått natt..

Korrupta snutar i Ukraina..

Share written 2011-07-22 @ 14:20:36

..har vi alla som rest där hört talas om. Man ska aldrig ha bråttom någonstans i Ukraina, och ska du röra dig i närheten av långdistansfärdmedel så ha med dig passet! Oftast rör sig poliserna i klusters runt buss- och tågstationer. Jag har givetvis en icke-smickrande teori om detta, och det är att kring de ställena har folk som mest brottom och betalar gärna en slant till poliserna för att hinna med sitt tåg, sin buss, sitt flyg, sin whatever.

Det här hände givetvis mig, men jag ser alltid till att vara ute i god tid med att köpa biljetter, så nu var klockan bara strax innan 1100, och min buss - till vilken jag just köpt biljett - gick inte förrän 1900. Ergo - FETT med tid att inte ge poliserna det de vill ha. Jag har en 0-tollerans mot korrupta snutar och andra djur, och tycker att andra också ska ha det. Om vi som reser till Ukraina ger poliserna dessa små extrabonusar så kommer Ukraina snart sjunka ner i samma träsk som Ryssland med en korrupt poliskår som trakasserar befolkningen, en maffia som styr kapitalet, och en icke-demokratisk Putin som styr landet.

Ukraina - Sevastopol Смерть Фашизму Death to Fascism Död åt fascismen
Смерть Фашизму - Död åt fascismen - stod det ironiskt nog på ett tåg vid stationen.

Tidigare när jag har fått prata med poliserna i Ukraina har jag kommit undan genom att låtsas kunna prata mindre ryska än jag egentligen kan. Jag kan inte mycket, men tillräckligt för att klara mig med vardagsbestyren. Så när den tjocka bad cop kom fram till mig så körde jag samma rutin som jag alltid alltid kör när jag hamnar i diskussioner med semi-korrupta myndighetspersoner i  utländer. "- Ja ne panimajo." (jag förstår inte)..

Han körde då sitt starkaste kort, "- Passport".. ..vem fan släpar med sig passet när det är tvåhundra grader och man har så lite kläder på sig som möjligt? Det är här 80% åker dit, och han vet det, det är därför han kör det kortet. Jag förklarar med så få ord som möjligt att det är på hotellet, eg. "- Gastinitsa."..

"- Inte bra, inte bra!" svarar han. Han och hans kompis säger "- Что делать?" (Vad göra?) upprepade gånger och knackar mig på plånboken som jag har i sidofickan. För att få hjälp att prata med den obildade svennen springer good cop iväg och släpar dit en förbipasserande som får "tolka" på knagglig Engelska. Engelskan var dock så knagglig att jag omöjligt hade förstått att jag skulle få sitta på polisstationen i tre timmar för identitetsverifikation om jag inte kunde trolla fram mitt pass omedelbums.

Lyckligtvis hörde jag dem säga det på ryska, så det gjorde inget att tolk nummer ett egentligen inte kunde Engelska.. ..sedan hämtar de tolk nummer två, random dude from the street, som på samma knaggliga Engelska säger exakt samma sak. "- Three hours without passport". Jag har dock all tid i världen, och worst case så missar jag Sasha och Natalia.. En liten detalj är att poliserna refererar till dessa obildade privatpersoner som tolkar som de fixat fram när de pratar med sina överordnader om incidenten.

Även om jag skulle förlora mina 140 kr som bussbiljetten - till Odessa- som jag hade köpt kostade så skulle det inte göra något om jag så hade blivit kvarhållen till den 28:e. Huvudsaken är att jag hinner till Kiev till den 29:e då mitt flyg går hem, annars blir Karina så arg. Till saken hör att jag betalat en hel del pengar för mycket tråkigare sightseeings än den här, och den här var gratis.. ..and what could they possibly do? Om de så skulle spärra in mig några dagar så innebär det gratis hotell, OCH mat! Förmodligen bättre mat än korv, ägg och kefir som jag har ätit hitintills:).. ..fast jag älskar korv, ägg och kefir:/.. Jag får i alla fall en fantastisk blogghistoria oavsett!

De körde vidare på sin good cop/bad cop-rutin ett tag till.. ..och här tror jag fortfarande att jag ska komma undan utan problem, samtidigt som de tror att de ska få en slant utan problem. Giganternas kamp börjar - jag vet att jag har oändligt med tid, men jag vet också att jag är sen till min dejt med Sasha och Natalia. Jag skjuter iväg ett SMS, på klanderfri ryska till Sasha och Natalia - där jag förklarar mina problem.

Poliserna tar nu fram en bok skriven med krylliska (ryska bokstäver) och frågar om jag kan läsa krylliska, jag nekar men kontrar med att ta upp en handskriven lapp med busstider till Odessa som jag fått på busstationen. De ba - what the fuck??? - och jag ba - ett-noll till bitesized. Till sist bestämmer de sig för att spela ut sitt sista desperata kort, de hotar med att ta mig till polisstationen och pekar.. ..vilket får det att pirra till i mig av glädje och upphetsning - jag tar täten och går med raska steg!

När vi kommer fram till polisstationen så stannar poliserna utanför i solen och jag tänker stilla för mig själv, snälla sätt mig i en cell.. ..för bövelen! Ingen svettas som bitesized när det är 35 grader i skuggan och han står i solen. En fyllig poliskvinna och good cop pekar runt hörnet på polishuset och går dit och konfererar samtidigt som bad cop tar med mig in på stationen. "- Phew - skugga!"

När jag kommer in börjar random poliser; uniformerade och civila flocka sig kring mig och spänna ögonen i mig. De tror säkert att jag har gjort något riktigt allvarligt.. ..yeah, right.. Nu kommer good cop och den fylliga poliskvinnan tillbaka. Nu har de slagit ihop sina begränsade intellekt och försöker övertyga de andra poliserna om att jag fotograferat något hemligt som man inte får fotografera, och poängterar att jag har en professionell kamera - tackar-tackar, jag tycker också den är ganska tight..

Jag var på en offentlig fucking tågstation. News Flash - Kalla kriget är över, vad är det man inte får fotografera? Från att ha varit världens hemligaste ställe är nu ubåtsanläggningarna öppna för turister, vem tusan är intresserad av att ta spionbilder på utsidan av en tågstation?

Jag tar upp kameran och visar dem bilden jag har tagit på Sevastopol-skylten ovanför tågstationen, och bilden på död åt fascismen-tåget.. ..de snappade inte upp ironin.. Sedan visade jag lite bilder på Natalia och understrykte att jag tyckte hon var mjau-mjau - vilket resulterade i ett leende från good cop.

Sedan ber de mig visa bilderna i mobiltelefonen, och det kan faktiskt vara så att jag hade filmat poliserna.. ..och om jag hade gjort det så var det för att ha dem och min kamera på bild ifall min professionella kamera helt plötsligt skulle ha försvunnit. ..och om det var så så kan det ha varit så att jag snabbt och omärkbart tyvärr fick ta bort filmsnutten eftersom det faktiskt var olagligt att fota/filma på polisstationen.

Ukraina Sevastopol tågstation trainstation top secret
Top Secret trainstation in Sevastopol..

Helt plötsligt ringer Natalia och ber att få prata med polisen, jag ger luren till good cop och han pratar med henne. Dock inte så länge innan fylliga poliskvinnan beordrar honom att lägga på, han fortsätter ett litet tag men lägger sedan på.

Efter att ha misslyckats med att ha anklagat mig för spioneri får de för sig att jag har gått över spåren på ett ställe där man inte får gå över.. ..ja, samma ställe som personalen på tågstationen bad mig gå över när jag frågade efter busstationen. Inte heller det fick de att flyga, deras överordnader har tydligen lite högre krav på vad man kan sätta dit folk för i Ukraina.

Jag vet att hostelen i tid och otid får springa runt till polisstationerna med pass så jag tänker att det börjar bli dags, så jag ringer till Adam på TIU Bolshaya Sevastopol och berättar att han måste skicka någon med mitt pass eftersom polisen inte ville släppa mig utan muta. Adam är en fantastisk man, lite av en fadersgestalt för mig. Över två meter lång, hårig som en gorilla och ser ut som en yxmördare.. ..förmodligen är han en också. Han har dock ett hjärta av guld och skickar sin fantastiska lilla hjälpreda Jana, en 20-årig student och veritabel gasell.

Jana - passport girl saviour pass lämnade passet åt mig hos polisen
Jana - gasell och dessutom en fantastisk tjej på tusen andra sätt.

Jana kommer dit på 15 minuter blankt, och blott ett par minuter senare kommer Sasha och Natalia också dit! Det finns en cool sak med moderna europeiska pass, och det är att ens bild är återskapad perforerat i passet, så om du håller upp det mot ljuset så ser man bilden igenom passet. Jag demonstrarade det för dem, bad cop tyckte det var lite coolt, poliskvinnan.. ..not so much. Can't win them all.. Natalia pratar med poliserana samtidigt som jag och Jana pratar lite strunt om hur det är att sitta fängslad.. ..efter ett tag kommer poliserna på att de faktiskt inte kan göra något, ingenting, och jag blir släppt. Jag skakar hand med bad cop polisen och tackar för mig, och bockar åt poliskvinnan.. "- Oчень приятна!", serveras med mitt bredaste leende.

Ukraina Sevastopol Post Mortem diskussion i köket där vi går igenom bra och dåliga saker med hur vi hanterade situationen..
Post mortem-diskussion i köket på hostelet efter deras dramatiska fritagning av mig!

Jag vet inte hur mycket pengar de hade viljat ha, men jag mutar hellre Jana än polisen.. ..så jag gav henne 50 grivna, ca en halv dagslön för en genomsnittsukrainare. Jag hade själv ganska tight om pengar eftersom bankomaterna på Krimhalvön inte vill ge ut 2-3 000 åt gången, och med uttagsavgifter på 35 spänn vill jag inte ta ut mindre, så 50 var ganska precis vad jag hade råd med. Hade en marginal på 17 grivna när jag kom till Odessa.

"Get the hell out'a dodge!" - är det sista jag hör när jag lämnar polisstationen.. ..och jag hade ju redan min bussbiljett!

Min medfånge "Killer-B-Killed"..

Share written 2011-07-22 @ 10:17:05

..det är han som styr stället. Låt er inte luras av allt mjukt fluff, det var det tricket han körde precis innan han mördade och våldtog en hel familj. Grymmaste tatueringarna, hår på bröstet och ett mustigt helskägg, en riktig karl helt enkelt. Tur att han inte är så välhängd, just in case man skulle tappa tvålen i duschen eller nå't.. Klösmärkena på ryggen skulle vara det värsta.

Han påstod att han kände Katten Jones, jag vet inte om han menade det som ett hot, eller bara ville berätta det. Hon borde i alla fall tänka på att skaffa ett nytt lås, och kanske en pistol.

Killer-B-Killed - Sitter på Death Row..

Bloggen tillfälligt stängd..

Share written 2011-07-21 @ 12:12:36

..på grund av problem med den Ukrainska polisen! Återkommer med mer information när jag släppts ur häktet!

Ukraina Sevastopol wanted dead or alive Bitesized in prison fängelse i ukraina. Bitesized utan nåd.

..kärt återseende!

Share written 2011-07-21 @ 01:34:28

Gissa vem jag var på badstranden med idag? ..kanske gissade ni rätt, men vart kom hon ifrån? Skulle inte hon åka? Så många frågor, så få gemensamma ord! Jag skrev en kommentar till en bloggerska att jag kände på mig att det här skulle bli en följetång, och det verkar inte bättre.. ..fast jag gillar ju Natalia, precis som jag skrivit, så mig gör det inget!:) Fick i alla fall ett sms om att hon ville ses och ville visa ett vackert ställe, så vi träffades vid lunch på McDonald's i Sevastopol. Sen bar det iväg till en fantastisk lokal strand två mil utanför staden.. ..inte en turist så långt ögat ser!

..Desto fler stringbikinis, och det ligger på min top-5-lista över saker jag stör mig på.. Snälla, skärp er, ett nej är ALLTID ett nej, och jag vill inte komma hem från stranden och känna mig våldtagen och smutsig av feta gamla skrynkliga kvinnokroppar i stringbikinis.

Ukraina Sevastopol strand Fiolent stentrappa vacker kvinna tjej
Hatar att vara med på bild, men ibland posar hon riktigt bra:)..

Hennes brorsa och ett par av deras vänner hängde också på. Fantastiskt kul att hänga på stranden ett helt mix-gäng, det var inte igår. Första gången jag var på stranden överhuvudtaget här, så jag var blekast av alla, men nu är jag en av de brunaste:).

Ukraina Sevastopol trampbåt fötter ben trampor
Det kungligaste av alla transportmedel är trampbåten, säga vad ni säga vill!

Vi körde lite klippdykning också, hoppas ni noterar hur sammanbiten jag är på bilden nedanför.. ..jag hatar höjder och tycker vatten är ganska läbbigt. Men man kan ju inte banga ur när publiken hejar på en och Natalias bror tester ens värdighet;)..

Ukraina Sevastopol dyk hopp klippa sammanbiten vältränad
Det är dock aldrig lika farligt när man väl kommit ner som det känns där uppe..

Sasha var inte sämre än mig, han hoppade till och med från högre höjd - men man får ju inte vara bättre än storebrorsan, så jag höll tillbaka;). ..notera förresten att det inte är jag som fotar med min kamera, utan jag vågade till och med låna ut den till följeslagarna som hängde på till stranden, trotts att de kunde ha lämnat mig där på ön och plaskat iväg i trampbåten. Jag lade helt enkelt fördommarna åt sidan och litade fullt ut på mina nya vänner.. ..och det gick bra. Skönt att jag lärde mig något från förra gången jag träffade Sasha!

Ukraina Sevastopol Klippa het vältränad ryss
Sasha är 27, men beter sig som ett barn - vi kom bra överens!

Har inte haft såhär roligt på stranden sedan jag var barn, i alla fall inte sedan jag inte gifte mig när jag var på Curacao. På Curacao fanns det bra bad, och snorkling:).. Anyways, jag hade det skitskoj idag! Natalia följde förresten inte med ut på trampbåten. De som orkade läsa förra inlägget i serien läste kanske att hon är kass på att simma.. ..alltså lockade inte en trampbåt ute på Svarta Havet:).

Ukraina Sevastopol man och kvinna pojkvän flickvän badar bikini
Kameralånarna Jurij och hans trevliga flickvän poserar under en klippformation..

Sist men inte minst ska ni få se vad en bantare tar med sig till stranden - istället för ett sött äpple, banan eller annan sockerbomb! Dessutom är grönsaker, apabilligt här. Mina favoriter är deras saftiga tomater som förmodligen genmodifierats tack vare Tjernobyl, och gurkorna som är "out of this world"!

Ukraina Sevastopol Tomat strand badare klippa klippformation diet nyttigt färgsprakande
Tomat är bästa matsäcken, kombinerat med Ukrainska smågurkor som får mig att kvittra!

I övrigt är hennes bror en hök, bästa förklädet! Natalia han knappt titta på mig innan han i sin tur tittade strängt på henne, dessutom var han sjukt trevlig! ..Okej, jag överdriver lite hur beskyddande han är för att Karina ska känna sig lugnare. Imorgon ska de i alla fall åka hem helt säkert, och dessutom ska jag hitta ett tåg med platser kvar imorgon.. ..kanske Odessa eller Lviv, eller någon annanstans. Vi får se vart vindarna bär helt enkelt!

I Ukraina sätter man inte dit ett nytt lock..

Share written 2011-07-19 @ 21:44:16

..där lägger man ut ett par stenar på vardera sidan istället så offret först snubblar till, innan han faller ner genom hålet. Vågade inte titta allt för noggrant ner i hålet eftersom det säkert låg ett par lik där..

Ukraina Sevastopol Inget brunnslock manhole
Inget brunnslock - i Sverige tycker vi sånt är farligt och sätter dit ett nytt omdelbums!

Sorry - but I'll do it again, and again - I'll show you!

Share written 2011-07-19 @ 12:03:35

I love you grafitti

Fördomar och att inte kunna lita på folk

Share written 2011-07-19 @ 06:23:46

Den som orkar läsa det här oändligt långa inlägget och dessutom känner mig kan ha i bakhuvudet att Karina inte var en hemlighet och att jag inte riktigt förstod att det skulle bli så här knasigt i slutänden.. ..i övrigt kan ni få hata mig ändå..

Det finns få saker som begränsar en så mycket som om man inte vågar lita på människor. Inte bara på resor, utan även i vardagen. Om man alltid tror att andra har en hidden agenda så vågar man aldrig släppa in folk på livet, och släpper man inte in folk på livet så blir man ensam. Dessutom blir ens liv så tråkigt om man aldrig vågar ta en chansning, man hittar ju inte alla guldkorn själv, lättare att hitta om man tar hjälp av andra.

Ukraina Yalta Trumpetblomma som jag inte vet vad den heter..

Redan när hon klev upp på bussen såg jag att hon gav mig ett sånt där ögonkast som man direkt i maggropen känner innebär problem - ett till, och ytterligare ett. Hon sätter sig på sätena på andra sidan mittgången från mig. Helt plötsligt kommer det in en man i hennes ålder, hon reser sig upp och släpper in honom. Han sätter sig på det innersta sätet och naturligtvis tänker jag pojkvän.. ..varför skulle jag tänka något annat.

Jag förstodd inte varför hon hade gett mig de där blickarna - kanske hade jag misstolkat dem.. ..kanske var det bara på grund av att jag var alldeles dyngsur av svett sedan min raska promenad med all packning till bussen (se förra inlägget), kanske var det min gigantiska kamera, eller kanske hade hon helt enkelt bara gett mig de där blickarna för att jag såg så annorlunda ut.

Yalta - Sevastopol - bussfönster bus window sign skylt

Hon fortsätter stjäla blickar och jag försöker ignorera henne - men kan inte låta bli att titta dit då och då mellan mina foton som jag tar ut genom fönstret. Helt plötsligt hoppar det upp en storvuxen kvinna på bussen och sätter sig bredvid mig.. ..blockerar den fria sikten mellan mig och min bussromans. Jag gillar uppmärksamhet, men på sätt och vis kändes det som en befrielse, särskillt eftersom jag med mina Aspergerliknande symptom inte kan sortera och tolka signalerna från kvinnan i fråga.

Den skyddande muren är dock högst temporär - en halvtimme kanske, kanske mindre. Så fort den storvuxna kvinnan reser sig och lämnar bussen sätter sig en liten söt tjej i femårsåldern bredvid mig.. ..inte mycket till mur längre, men en viss trygghet, distraktion. Så fort lilltösen reser sig upp för att hoppa av bussen reser sig även kvinnan på andra sidan gången och sätter sig ner bredvid mig.. ..som för att inte riskera att någon annan ska ta platsen.

Jag fryser till is, Jempas skämtsamma kommentar om filmen Hostel börjar eka i mitt bakhuvud. Hon frågar om hon får titta på bilderna; jag visar de jag tagit, men de flesta håller inte någon som helst kvalité alls, särskillt inte råa i kameran.

Ukraina Stad eller by mellan Yalta och Sevastopol

Kvinnan presenterar sig som Natalia, vi pratar ryska. Hennes Engelska är om möjligt sämre än min ryska och jag frågar skämtsamt, men på fullaste allvar, om inte hennes pojkvän blir arg på mig när vi sitter där och pratar.. Hon svarar att det inte är hennes pojkvän, det är hennes bror. Jag lugnar ner mig och tänker att vi ändå är framme snart, då kan jag ducka undan utan att hon märker det.

Väl framme presenterar hon mig för sin skeptiske bror - Sasha (Alexander) - och frågar sedan om jag vill följa med till stranden. Varje muskel och varje sena försöker få mig att vända mig om och rusa iväg med min packning.. .."Ja, självklart, jättegärna!" hör jag mig säga.

Jag blev inte ens förvånad över att höra mig säga så, så gör jag jämt.. ..that's what I do, that's how I roll! Har aldrig kunnat låta bli att leka med elden Första gången jag brände ner ett gräsfält var jag sex-sju år, en då civil polis med skägg kom och tog mig i örat.. ..inga represalier, men under många år efter fick ångest varje gång jag såg en okänd man med skägg. Slutade jag leka med elden?

Inte då, ett par år senare blev det brandkårsutryckning när någon tände eld på skogen bakom huset.. ..ingen som såg, och inte var det jag och Kenta i alla fall.. När jag blev äldre började jag och Nicke att göra Molotov Coctails..

Burnt Out Punks korseld cross-fire

Nuförtiden manifesterar sig spänningssökandet genom nattpromenader genom ghetton, eller att göra allt som andra säger åt mig att jag inte borde göra.. ..eller att följa med främlingar fast jag ser alla tecken på problem.

Anyways.. ..jag tar min packning och hoppar på en buss som de föreslår, den går inte till en strand utan en pir, men det är vid vattnet, och det finns folk som badar där. Ingen idé att vara kräsen vad gäller stränder, det här är Sevastopol inte Yalta.. Sevastopol var tidigare bara tillgängligt för militärer eftersom det var en flottbas för Sovjetiska Svartahavsflottan, och några år till får ryssarna ha kvar sina båtar och ubåtar här, men sen är det game over.

Hur som helst så är vi på piren och jag drar upp dragkedjorna vid benen och helt plötsligt har mina backpackingbyxor blivit ett par shorts. Dagtid klarar jag inte av att ha jeans på mig, utan har mina Fjällräven-byxor, de är överlägsna allt, och var mina trogna följeslagare även under min Vietnam-turné. De är svalare, och torkar snabbare om jag tvättar dem eller om de blir blöta - och som jag svettas är det en välsignelse. Tishan åker också av vilket resulterar i en komplimang från Natalia, jag speglar den instinktivt och säger att hon också ser fantastisk ut..

Både ni och jag vet att hon är ute efter något i det här skedet; är det kameran, datorn, eller kanske plånboken? Hon har varit alldeles för hela tiden - trots att jag varit lätt avvaktande.

Ukraina Sevastopol vid vattnet stranden police polis parkeringsförbud

Vi väljer ut en plats i skuggan och Natalia springer iväg och byter om - kommer tillbaka i en bikini, redo att ta sig an havet.. ..det är bara det att hon inte kan simma, fast det fick jag först reda på sedan. Doppa sig gör hon i alla fall. Hon kommer tillbaka och ber mig komma med och ta ett dopp. Jag förklarar att jag är orolig över kameran, men hon säger att Sasha kan vakta den..

Hur tror ni man förklarar för en fantastisk kvinna att man inte litar på henne och hennes bror? Vet ni det så dela med er av er vishet, jag hade ingen aning.. ..och inte heller något språk att förklara det på. Jag lyckas i alla fall med hjälp av mitt engelsk-ryska lexicon att hitta ett ord för tillit som jag negerade. Får skamsköljningar när jag tänker på hur hon måste känt det när jag rakt ut sa att jag inte litade på henne och Sasha. Hon letade upp ett ord för att lita på sina kompisar..

Hon hade sattit sig på ena halvan av Sashas handduk medan vi diskuterat tillit.. ..with not so many words.. Jag erbjuder halva min handuk som en klen tröst för min verbala örfil. Hon börjar prata igen och helt plötsligt sitter vi där och missförstår varandra igen utan några språkliga möjligheter att reparera den förvirring vi skapat. Skratt och ruskningar på axlarna sopar alla missförstånd under mattan och så går vi vidare och pratar om nästa sak och hoppas att vi ska förstå varandra bättre när vi diskuterar det.

Ukraina Sevastopol - Hus med blåa fönster och lyftkran.

Sasha visar sig vara 27, Natalia 25. Hon gifte sig ungt.. ..alldeles för tidigt som hon sa. Hon är formellt gift, men skilsmässan igång. Svårt att förstå bakgrunden, har tillräckligt svårt att bara förstå vilka kontext vi rör oss igenom under diskussionerna. Hon säger sig vara jurist, och att hon håller på att skaffa sig erfarenhet.. ..förmodligen motsvarigheten till att sitta i ting - hoppas på att bli advokat. Sasha är polis enligt honom.. ..kanske, som sagt språket.  Jag litar inte på ett ord de säger, jag vet ju att så fort jag tittar bort kommer något försvinna.

Min fascination är dock total - Natalia fortsätter envist att prata med mig trots att vi inte förstår varandra, känns som om vi båda irrar runt planlöst - Lost In Translation. Inte ens med ett lexicon är det lätt att översätta mellan ryska och germanska språk eftersom uppbyggnaden av ord och meningar år så vitt skilda. Jag har lätt att förälska mig i personligheter; både manliga och kvinnliga. Natalia var en av dem. På grund av min fascination börjar jag halvt medvetet och halvt omedvetet att redan här spela spelet.

Efter en timme är det dags att smita iväg från stranden, Natalia och Sasha visar mig ett perfekt ställe att fota solnedgången - det är den solnedgången som varit på bilderna som jag visade i förra blogginlägget. Jag frågar om Sasha kan ta min väska (med min plånbok) medan jag fotar - han tar den välvilligt. De hade frågat flera gånger tidigare om jag ville ha hjälp med packningen, men jag hade nekat dem gång på gång.. ..jag kan ju inte lite på slumpmässiga utlänningar i ett främmande land. Jag fotar tills solen sjunker ner i diset borta vid horizonten, ca 10 minuter.

Efter fotosessionen frågar jag om de har lust att träffas efter att jag varit på hostelet; duschat och lämnat packningen. Trots tillitsdiskussionen och alla andra tusen andra anledningar till att de inte skulle vilja träffas igen svarar Natalia "Ja!". Hon har ingen mobiltelefon med sig till Ukraina, utan de har delat på Sashas, så jag får ett telefonnummer som jag verifierar via uppringning. Sen får jag ett bussnummer och en busstation som inte finns på Google Maps. "Det är bara att fråga någon" säger hon när jag påpekar problemet med att stationen inte finns på kartan. Lösningen på hur jag skulle hitta buss 110 var densamma.

Sevastopol - Bussnummer och busstation

Jag promenerar genom halva stan till mitt hostel - irrar runt lite eftersom ryska och ukrainska gatunamn oftast inte är desamma. Jag hade den ryska adressen till hostelet, men de flesta kartor har de ukrainska namnen. Sjukt förvirrande, men väl framme får jag en handduk som jag raskt begagnade efter en väl behövlig dusch.

Jag berättar för den australiensiska värden om min dag och han är lika skeptisk som jag. Jag ber om att få betala rummet direkt, och jag börjar leta efter plånboken. För dödspanik när jag inte hittar plånboken i väskan, helt plötsligt fylls min hjärna med snap-shots av hur jag hade låtit Sasha bära min väska.. ..jag tömmer väskan och säger till värden, "Fan, de har tagit plånboken".. ..värden ber mig titta igen, men det enda jag tänker på är att nu ringer jag upp Sasha och barsknar till! Behärskar mig och kollar igenom den tomma väskan, ser nu att plånboken ligger där - fastklämd mellan fodret, och näst intill osynlig.

När värden får höra att jag ska träffa dem senare på kvällen igen (klockan var redan nu 2100), ber han mig vara försiktig, och förklarar för mig att det absolut bästa som kan hända är att jag bara kommer få ta hela notan.. ..för det är bara så ryska tjejer är. Fylld av skam på grund av plånboksincidenten säger jag till honom att det kommer bli helt fantastisk och att det inte alls kommer bli något sånt, men lägger till att jag har råd att ta notan.

Jag försöker höra mig för med honom om busstationen, men varken han eller Google har någon aning om vart den ligger, däremot har han en idé om vart jag kan tänkas hitta 110:ans. Han är dock skeptisk till att jag skulle kunna hitta rätt, han underskattade mina fantastiska ryskakunskaper. Jag börjar promenera mot det han trodde kunde vara 110:ans hållplats.

Efter ett par frågor lyckas jag hitta till busshållsplatsen med hjälp av några ungdomar varav en av tjejerna, en 16-åring som pratar alldeles fantastisk engelska. Det visar sig att hon också är ryss, men i Ukraina på sommarlov. Hon studerar på en engelskspråkig skola och ligger därför ljusår före de andra ukrainska människorna. Natalia ringer upp mig och frågar vart jag håller hus - jag var lite sen som vanligt - och då kommer jag på den brillianta idén att räcka över luren till tjejen som får tolka. När de lagt på så kan hon raskt förklara för mig hur jag ska ta mig dit. Vi byter Fejsbook-uppgifter raskt innan min buss kommer och jag försvinner in i natten.

Ukraina Sevastopol ungdomar
Bästa tolkarna.. ..i alla fall nummer två från vänster!

Jag möter upp Natalia och Sasha följer med som förkläde, har äntligen kommit över oron över att de ska sno min kamera, plånbok eller något annat. Jag hade redan förlorat min plånbok mentalt, så jag var mer avslappnad. Var dock säker på att jag skulle få ta notan eller whatever.. ..men det är inte mer än jag förtjänat efter att hela tiden ha trott det värsta om dem.

Vi letar upp en restaurang som är öppen och beställer mat och dricka. Jag beställer samma speciella sorts rysk kycklingkebab som jag inte han ens smaka på i Simferopol.. ..men det är tydligen inte meningen att jag ska få äta den maträtten eftersom den var slut på den här restaurangen. Cesarsallad fick det bli, med vatten eftersom Natalia har något emot alkohol, Sasha tar det samma men vågar trotsa sin syster med en öl.. ..Natalia tar juice till sin sallad. Hon varken dricker, röker, eller äter på McDonald's.. ..lyckades aldrig luska reda på hennes laster. Förmodligen har hon en massa märken efter heroinnålar i armhålan eller nåt.

Natalia vill dansa med mig och säger att Sasha kan vänta vid bordet så kan vi komma tillbaka och betala senare.. ..jag är skeptisk och vill betala direkt. Motvilligt övertalas jag och vi går iväg för att dansa, men hon ville bara komma ifrån sin bror, så vi sätter oss vid vattnet några hundra meter bort och svamlar vidare utom synhåll från förklädet. Jag börjar nu bli mer och mer övertygad om att hon är en av de ryska kvinnorna man hör om som vill gifta sig för att komma ifrån ryssland.. ..och tanken att Natalia skulle vara just en sån har säkert slagit både en och två läsare. Jag spelar halvhjärtat med eftersom jag är den attention whore jag är.. ..och dessutom har jag frikort eftersom det är hon som utnyttjar mig.

Vid något tillfälle kommer jag på den brillianta idén att börja använda Google Translate's Android Application.. ..så via min mobiltelefon kan vi översätta vad vi vill säga, men om sanningen ska fram är den inte särskillt bra. Man kan förstå kontextet, men man kan ju inte skriva tillräckligt mycket på en mobiltelefon så att förvirring inte uppstår. Hur som helst så var det en rolig form av kommunikation som särskillt Sasha uppskattade eftersom han då kunde mobba oss för att vi skickade telefonen mellan oss.

När vi kommer tillbaka till Sasha har han betalat notan.. ..och vägrar låta mig betala min del av notan. Han ger upp när jag trycker ner 70 grivnas i Natalias handväska, och säger då att det bara kostade 50. När jag berättar för värden på hostelet om det här ser han chockad ut och kallar mig pionjär, det har tydligen aldrig någonsin hänt tidigare honom veterligen.. ..själv var jag lika chockad.

Ukraina Sevastopol Natt Måne Trådbuss elledning
Sängdags - Sasha var slut och ville sova, stackarn:)..

Nästa dag var mer avslappnad, vi träffades strax innan fyra och tog en turistbåt ut i viken som klyver Sevastopol i två delar. Viken är tillräckligt djup och lång för att ubåtar och större krigsfartyg ska kunna ta sig in och ut där. En speakerröst berättar om de ställen vi åker förbi, jag förstår knappt ett ord, men är fullt upptagen med att fotografera fartygen som passerar utanför.

Ukraina Sevastopol Krigsfartyg

Sasha filmar med sin kamera, Natalia verkar ganska blasé.. ..tror krigsskepp är mer för grabbar:). Natalia berättar att hon ska åka hem dagen efter - hennes bror ska åka iväg och köpa tågbiljetterna efter båtturen. Jag börjar allt mer och mer förstå varför hon viljat hänga med mig, varför hon tvingat sin stackars bror promenera runt genom staden i två dagar.. ..jag börjar förstå att hon gillar mig. Får lite panik, men stillar den - borde avblåst dejten ganska omgående.. ..men det var ju bara ett par timmar kvar innan vi skulle säga hejdå.

Ukraina Sevastopol - Blått hus med lyftkran från vattnet

När Sasha lämnar oss går vi och fikar, sedan bjuder hon mig på kanderade pop corn, har inte hjärta att säga att jag inte äter socker, så pop cornen får gå ner.. När Sasha går så beter sig Natalia mer och mer som om vi var på dejt, fy på mig som tyckte det var ganska roligt och oskyldigt lekte med. Jag rationaliserade det som att hon ändå kände till Karina, så länge jag sköter mig så är det cool.. ..vare sig det är juste mot Natalia eller inte. Det är kul när jag blir jagad av småtjejer.. ..som jag sa så är jag en attention whore!

Google Translata Samsung Galaxy S2 Date dejt
Natalia Google Translatar meddelanden..

Jag vet inte riktigt när under de här två dagarna som jag lyckades ta mig över tröskeln för att säkra min plats i helvetet, men jag känner att jag nog hade kunnat vara lite mindre flirtig, och lite mer distansierad. Jag kan vara ganska bra på att sälja in en dröm, något som var jätteroligt att kapitalisera på när man är singel, men som man kanske ska vara lite mer försiktig med när man är upptagen. Jag kommer dock aldrig kunna låta bli att flirta när jag träffar en vacker kvinna, och jag älskar att spela spelet, oavsett vad jag har för kort på handen.

Jag trodde ju dessutom att hon var ute efter att lura mig, så då kände jag ingen skuld gentemot henne när jag körde mitt race.. ..även om jag hade på känn att hon skulle halka dit på det, och när jag väl har börjat spela spelet blir det som ett tåg, omöjligt att stoppa när man har fått upp farten. Ofta är jag bra på det, med rätt person helt fucking fantastic. Med Natalia var jag tydligen det senare..

Flicka Kvinna i solnedgången
Fin bild på paraplyförsedda Natalia..

Helt plötsligt börjar Natalia gråta när vi promenerer förbi några marknadsstånd.. ..själv dog jag lite då. Jag kan ju inte ta sånt på allvar, men samtidigt så tog hon det på ganska stort allvar, så jag fick krama henne och säga att jag aldrig skulle glömma henne.. ..Ja, men kom på något bättre själv då.. ..skulle jag klappa henne på axeln eller? Hon svarar att hon aldrig kommer glömma mig heller..

Våra två senaste dagar börjar utspelas i hög hastighet i mitt bakhuvud och ju mer jag tänkte tillbaka på det desto bättre förstår jag att hon faktiskt blev kär i mig redan på bussen första dagen.. ..och jag hade ovetandes om detta tolkat alla dessa tecken som tecken på att hon försökte lura mig på ett eller annat sätt. Resultatet hade blivit att jag lurat in henne i min egna lilla fälla. Helt plötsligt från att själv ha sett mig som ett potentiellt offret blev jag nu elakingen.. ..inte en helt angenäm känsla.

Som en symbolisk gest så köpte hon en liten fin träkatt till mig som minne från henne. Karina kommer döda mig, men jag kommer behålla den.. ..och så länge som jag faktiskt inte agerade och gick vidare på flirten så känner jag att jag bara tänjt på gränsen, inte passerat den.. ..så Karina får faktiskt förlåta mig för att jag aldrig vet när det är dags att backa undan.

Träkatt katt i trä solrosor

Det är lite roligt att vara ett objekt för kärlek vid första ögonkastet.. ..men jag kommer nog ha en skamsen klump i bröstet ganska länge när jag tänker tillbaka på det här. Hade jag kunnat lite på henne från början och inte haft några fördomar så hade jag inte kastat bort en dag på misstänksamhet, då hade jag fått ett Svartahavetdopp medan Sasha hade hållit ett öga på mina grejer, och Natalia hade inte behövt höra att jag inte kunde lite på henne.

I en annan tid, i ett annat universum hade det kanske sett annorlunda ut, då hade vi säkert gift oss. Hon var sjukt häftig den där Natalia - vilken annan vuxen kvinna skulle Google Translatat i två dagar med en semesterflirt? Finns ingen anledning att ha det tålamodet som tjej.. ..det är killar som ska jobba. Äh, hon har glömt mig om en vecka, max två.. ..själv kommer jag få skamsköljningar över det här hela mitt liv! Kommer att ha brännt upp kattjäveln innan årsskiftet, tur att den är gjort av trä:)..

Sevastopol - Inget internet igår kväll

Share written 2011-07-18 @ 14:09:54

Jag hade inget internet igår kväll och kunde därför inte informera mina nära och kära om mina förehavanden, det gjorde dock inget eftersom jag hade en sån fantastisk kväll igår. Kändes skönt att inte behöva känna någon press att skriva något, vilket jag märkligt nog annars gör!
Till en början, efter att jag lämnade förra hostelet, hände det inte så mycket.. ..bara en 15 minuters svettig promenad till bussen.

Ukraina Yalta Svettig bitezied bus buss sweaty
Dyngsur tisha på bitesized.. ..det regnade inte, bitesized svettas såhär i värmen..

Väl på bussen började jag leka med kameran och fotograferade ut genom fönstret för att försöka få några bra bilder, och jag fick en del okej, men det är pretty fucking useless att fota genom ett bussfönster i hög hastighet.

Berg utanför bussfönstret mellan Yalta och Sevastopol i Ukraina
Har en bunt flera, men de är alla av liknande kvalité, tråkigt med all dis.

Ukraine Sevastopol Big Sundown
Största solnedgången i Sevastopol.

Ukraina Sevastopol solnedgång
Finaste solnedgången i Sevastopol.

Men innan solnedgångarna fick jag en ny ryskalärarinna, fantastisk tjej som reser med sin bror. Väntar på ett frieri från henne snart, eller att jag ska bli rån-bög-mördad i någon gränd av hennes bror.

Ukraina Sevastopol söt flicka
Vad är upp med öststatsfödelsemärken i ansiktet på fantastiskt vackra kvinnor?

Nåja, då behöver inte Karina oroa sig i alla fall, samtidigt som jag får hänga med en tjej som lär mig ryska OCH som har fantastiskt fluffigt hår! Dessutom har hon vett att klä sig som folk, vilket är lite ovanligt här.. Nåja, nu ska jag sticka och plugga ryska!

Da svedanja!

Akut dimensions-inflation i Ukraina!

Share written 2011-07-17 @ 14:27:52

Medan vi i väst har fått nöja oss med två dimensioner på bio, fram tills för något år sedan då 3D helt plötsligt exploderade, så har Ukraina haft något av en Dimensions-inflation sällan skådad.

Ungefär då vi fick 3D i Sverige var de redan uppe i 5D..

Ukraina Yalta 7D movies filmer
5D var dock inte tillräckligt avancerat får de framåtsträvande Ukrainarna..

5D och 7D är tydligen inte bara modellbeteckningar på Canon-kameror!

Kommer ni förresten ihåg ordet "prokrastinera"? Jag lärde er det tidigare, kanske på min förra blogg.. ..det är i alla fall det jag gör. Borde ta mig till Sevastopol, men det är fortfarande för hett, och mitt huvud värker, och då verkar internet och bloggandet vara en bra idé!

Barn med Downs Syndrom aborteras..

Share written 2011-07-17 @ 13:25:12

..och en mamma till ett Downsbarn upprörs. "- Vad är näst på tur? Är det barn med diabetes som kommer att sorteras bort?", säger mongomamman.

Källa: De mycket källkritiska journalisterna på Expressen..

Utvecklingsstörningar är en av de få, i mina ögon, acceptabla anledningarna till abort efter vecka 12. Kanske vindögdhet också, eller om barnet är exceptionellt fult.

Okej, Joel i Joelbitar har jag skrattat mycket åt, och han fick en revival när jag fick höra att min flickväns ex heter Joel, men är det verkligen rätt att tvinga mammor föda Downs-barn bara för att vi andra ska ha något att skratta åt? Jag är övertygad om att jag också skulle älska mitt barn, även om den skulle ha allvarliga kroniska defekter - min son har astma, och jag älskar honom ändå - men valfrihet är ofta bra om det erbjuds vanliga, relativt sunda, människor.

Vill ni rasa över något? Rasa då i så fall över att man faktiskt får abortera helt friska foster! Att man dessutom får göra det efter vecka 16 är för mig helt tossigt..

"Kommer du ihåg när vi bada i havet?"

I övrigt får ni gärna vara min moraliska kompass och säga till om jag gjorde ett övertramp. Feedback är ofta bra, särskillt när det gäller moral och etik, det är så samhällen byggs upp!

Att slicka sig i armhålan..

Share written 2011-07-17 @ 12:47:39

..jag kan också slicka mig i armhålan, men det smakar varken gott, känns skönt eller är speciellt roligt. Därför slickar jag mig bara i armhålan för att irritera Karina.. ..och det bästa är att det funkar!

Kråka slickar armhålan tvättar sig under vingen
Armhålsslickning - En ädel konst och ett fantastiskt sätt att umgås på!

Huvudvärk - Hoppa eller inte?

Share written 2011-07-17 @ 11:46:40

Hade det varit idag så skulle jag hoppat, jag har sån sjuk huvudvärk så jag tänker nog skjuta upp min resa till Sevastopol några timmar. Ännu en fördel med att aldrig boka saker i förväg. Förmodligen beror det på obefintlig sömn och sjukt lite att dricka.. ..dessutom akut kaffebrist. Bälgar kaffe nu och hoppas att värken försvinner.

Skulle du landa på huvudet eller benen om du skulle ta livet av dig?

Tyvärr fanns det ingen storleksreferens, i bilden ovan, så man ser inte hur högt upp det är egentligen. Egentligen finns det en, det sitter en kille på en sten uppe i övre vänstra hörnet, men han är för liten för att man ska se honom. Jag slänger in en bild som jag använde tidigare så att ni får se hur högt det var egentligen.. ..och jag som är så höjdrädd!

Ukraina Yalta ялта The Swallow's Nest Ластівчине гніздо Ластивчине гниздо Svalnästet lite underifrån med zoom
Jag är höjdrädd - så det sög lite i magen när jag stod där uppe och tog den övre bilden.

Vilken film tänker jag på nu?

Share written 2011-07-17 @ 01:20:58

Katt på hett plåttak..
Försten som gissar rätt får en kram.. ..eller nåt.

Flyg lilla nyckelpiga..

Share written 2011-07-16 @ 22:05:58

Ukraina Kharkov Ladybug on arm Nyckelpiga på arm
Ladybug - eller nyckelpiga.. ..inte min arm, min är muskulösare.

The Swallow's Nest, Ластівчине гніздо, Ласточкино гнездо, Ластивчине гниздо - Yalta, Ялта

Share written 2011-07-16 @ 20:45:06

The Swallow's Nest, Ластівчине гніздо på ukrainska eller Ластивчине гниздо på ryska. Kanske heter det Svalnästet på svenska, vad vet jag.. Själv gör jag kopplingar mot Örnnästet, men det här mini-slottet i nygothisk stil är inget alls som Örnnästet.. Jag måste skriva The Eagle's Nest också av SEO-skäl:)...

Ukraina Yalta ялта The Swallow's Nest Ластівчине гніздо Ластивчине гниздо Svalnästet från vägen
Yalta - The Swallow's Nest från vägen som går förbi.

Ukraina Yalta ялта The Swallow's Nest Ластівчине гніздо Ластивчине гниздо Svalnästet lite underifrån med zoom
Yalta - The Swallow's Nest lite underifrån med zoom.

Ukraina Yalta ялта The Swallow's Nest Ластівчине гніздо Ластивчине гниздо Svalnästet underifrån från sidan.
Yalta - The Swallow's Nest underifrån från sidan med zoom.

Ukraina Yalta ялта The Swallow's Nest Ластівчине гніздо Ластивчине гниздо Svalnästet lite underifrån med zoom snett bakifrån.
Yalta - The Swallow's Nest underifrån och snett bakifrån med zoom.

Ukraina Yalta ялта The Swallow's Nest Ластівчине гніздо Ластивчине гниздо Svalnästet från vägen fast mer snett bakifrån.
Yalta - The Swallow's Nest snett bakifrån.

Ukraina Yalta ялта The Swallow's Nest Ластівчине гніздо Ластивчине гниздо Svalnästet snett bakifrån kullen ovanför Svalnästet
Yalta - The Swallow's Nest snett bakifrån med Yalta i bakgrunden.

Badpojkarna - Köttigt värre!

Share written 2011-07-16 @ 19:50:12

Nakenfis i kalsonger, muskelknutte..
Bitesized som badpojke efter ett fantastiskt äckligt dopp i Svarta Havet..

Ukraina Yalta badpojkar nakenfisar kalsonger naked men
Tre poserande killar försöker upphäva tyngdlagen.. ..vi står ju i alla fall fortfarande!

Ukraina Yalta badpojkar nakenfisar kalsonger naked men bathing badar
En av uzbekistanierna och Fabian

Yalta - plof, vodka, breakdance battle, and night swimming..

Share written 2011-07-16 @ 11:42:16

Gårdagen överträffade mina vildaste förväntningar. Våra Uzbekiska vänner skapade magi med lite ris, kött, grönsaker och kryddor.. ..magin har ett namn - Plov!

Ukraina - Yalta - Uzbekistansk Uzbek Plov
Uzbekistansk Plov med sallad, lite gurka till vodkan, och melon till efterrätt!

Helt plötsligt blev vi som bröder kring det välfyllda bordet, jag och mina fyra kamrater. Förmodligen bidrog vodkan till förbrödringen, men också den goda maten, vinet jag drack och groggen jag hade i backup om de andra inte skulle hinna med. Vilket de inte gjorde, så jag fick smeknamnet Ryssen. Ett smeknamn jag tänker bära med mig med stolthet!:)

Ukraina - Yalta - Civiliserad fest
Än så länge civiliserad fest med Uzbekerna och Schweiziske Fabian..

Det dröjer dock inte länge innan festen spårar ur; eftersom vi inte visste om vi skulle komma ihåg att dokumentera det så tog vi några urspårade festbilder redan innan..

Ukraina - Yalta - Ociviliserad fest
Simulerad urspårning av festen - lite som en brandövning..

Dessvärre fick vissa i sig lite för mycket redan här, but little did we know.. Efter maten började vi göra iordning oss.. ..med andra ord tog med oss kamerorna och ett glatt humör och gick för att kolla på breakdance battles.

Ukraina - Yalta - Breakdance battle promotor
Let's get ready to RUMBLE!!!

Lyckades tränga mig fram så jag bara hade ett par rader med stående folk runt mig, sen skjöt jag bilderna från uppsträckta händer.. ..fick några bra bilder i alla fall.

Ukraina - Yalta - Breakdance battle liten penis kuk snopp snorre dolme
Varför gestikulera en liten snopp - jag hade använt åtminstone två fingrar..

Måste föresten, apropå ingenting, skaffa ett nytt objektiv förresten. Ett 70-200 2.8, sånt där fett zoomobjektiv som jag suktat efter i flera månader. En vacker dag ska jag springa in på Fotokungen (bästa kameraaffären) på Söder med lädret i högsta hugg!

Ukraina - Yalta - Breakdance battle crazy move foot grab handstand
Gummimannen - så vill jag också kunna göra!

Efter det här blev kvällen en dimma för vissa, själv klarade jag mig bra, skulle inte vågat ta med kameran annars, och en riddare utan sitt svärt kan lika gärna stanna hemma, så därför dricker jag aldrig för mycket när jag reser! Om jag inte är hemma hos svärmor och svärfar:)...

Ukraina - Yalta - Fulla glada grabbar Uzbeker och Schweizare
Aldrig ett bra täcken när folk kramas.. ..då vet man att gänget är för vältankat!

Strax efter det här tog vi ett Hepatit A-Ö-dopp i Svarta Havet.. ..som smakar salt. Det tar vi dock i nästa blogginlägg.. ..om oss Badpojkar.. Just badandet fotade vi inte med min kamera, men däremot poseringarna. Vissa bilder kommer jag dock inte visa:)..

Ukraina - Yalta - Strandmusiker
Strandtrubadur från Ryssland - ganska bra - han lyckades dra ett par hundra i publik!

Sen blev allt lite tossigt; jag gick hem för att laga mat och tvätta kläder.. ..that's what I do, that's how I roll.. Fabian går och lägger sig för att sova vid Leninstatyn och Uzbekerna försvinner. Uzbekerna kommer tillbaka hem någon timme senare och jag antog att de hade med sig Fabian.. ..det hade de dock inte.

Fabian förlorade plånboken, sin kamera och blev målad blå i ansiktet - mindre lyckad kvällsavslutning. Är lite förbannad på Uzbekerna för att de lämnade Fabian, i och för sig hade jag också smitit hem, men i det här fallet är det lite som i kull, den som rörde den fullaste senast får se till så han kommer hem. Kanske är det bara jag som har den regeln, men jag skulle aldrig lämna en kamrat efter mig på det där sättet.

Sensmoralen är i alla fall att det var dumt av mig att truga i honom mer vodka eftersom det är så svårt att säga nej när man är lite full, trots att man vet bättre..

Yalta - Nu tills på söndag!

Share written 2011-07-15 @ 20:59:47

Planlöst resande är det bästa, nu bestämde jag mig för att stanna till på söndag så morgondagen inte skulle bli så stressig, och ikväll ska jag ut med några breakdancers och Fabian (killen som tar hand om hostelet). Det är tydligen, som jag nämnde häromdagen, breakdance battles going down here. Istället för att jäkta runt på turistgrejor blir det alltså lite softish. Fick sista sängen på hostelet, och tur var det:).. Fast det är lite extra dyrt att bo på helgerna, 120 spänn skulle de ha nu. 3 600 i månaden, hutlöst!:)


Middagsgäst äter okokt ris - Fy på Fabian, men den har överlevt hitintills!

Lyckades locka med mig de nyinflyttade uzbekistaniernabreakdance battlet. De håller just nu på att laga traditionell uzbekistansk mat som luktar helt okej, mycket lök, och då kan man inte misslyckas! De verkade vara på festhumör så jag passade på att köpa en flaska vin, och en flaska vodka. Kvällen räddad.. Dessutom köpte jag inlagd gurka, så sjukt gott till vodka!

Lenin staty statue Yalta
Lenin var också bjuden på middag, men avböjde, okokt ris.. ..not good enough!

Tidigare under dagen tog jag en promenad, försökte hitta bussen västerut till The Swallow's Nest. Misslyckades, men sökte inte helhjärtat eftersom jag noterade att kamerabatteriet bara var halvfullt, vill kunna fota en massa om jag sticker och turistar. Så jag rörde mig bara i strandområdet och fotade det som fanns där. Imorgon är en annan dag, och då har jag mer tid att turista!

Försäljning på undervåningen, Jesus på övervåningen. Yalta..
Yalta - Försäljning på undervåningen, Jesus på övervåningen..

Kan ju inte åka till Yalta utan att ha sett The Swallow's Nest (som syntes i Mio Min Mio) och Livadia Palace där The Yalta Conference (Jaltakonferencen) hölls. På Jaltakonferensen ritade Churchill, Roosevelt och Stalin om Europakartan 4-11 februari efter Tysklands fall..

Badgästerna vågar sig ner i det smutsiga vattnet - en kallsup och du dör i Hepatit A-Ö..

Jag tänker dö av vodkadrunkning, inte någon semi-sexuell överförbar sjukdom.. ..så ingen badning för mig:).. Särskillt inte me det klientelet som plaskar där.. ..Ja, jag använde zoom-objektiv.. ..och nu med facit i hand ångrar jag mig:)... Skulle sett bättre ut från avstånd!

Yalta - Fyr vid stranden
Fyrhus - Konstruerad udde utanför Yalta..

Vi är inne på vår tredje vodkaflaska nu, jag och mina nya uzbekiska vänner, fantastiskt roligt. De bjöd på den mest fantastiska plof jag någonsin ätit! Det är en risrätt med kött, vitlök och lök.. ..bland annat! Blir jag magsjuk imorgon så beror det på vodkan, inte maten:)..

Yalta - Kyrka church badfolk
Här är lite badgäster.. ..men nu smiter jag innan jag börjar stava fel!

Tack för idag!

Har jag hamnat i Barcelona?

Share written 2011-07-15 @ 18:35:12

Park Güell - eller är det någon på Yalta som behagar skämta aprillo?

Gaudi vrider sig i graven..

Min löpning på "The Riviera of Hades"

Share written 2011-07-15 @ 13:26:22

"12 km sandlöpning, och kanske 4 km extra upp för att springa genom Nikitsky's Botaniska Trädgård".. ..så skrev jag i mitt förra inlägg. Vad Ukraina försöker säga till mig, och också har sagt till mig varje gång jag har sprungit här, är: "Christer, chilla, ta semester, vi vill inte ha någon här som stör ordningen!".. Resultatet blev i alla fall 20 km up-/downhill-löpning på ca 2:13.

Tre kilometer utanför Yalta.. ..tungt uppför!

Notera ovan att jag sa sandlöpning, ser det här ut som sandlöpning? Nope, det gör det inte, det ser ut som asfaltslöpning.. Anledningen till det är huvudsakligen för att de inte har allemansrätt här, utan någon form av ultrakapitalism som aldrig kommer fungera i längden. USA är ett extremt exempel på hur fel det kan gå, och inte bara de senaste åren, utan under ett par sekel.

Cirka sex kilometer utanför Yalta, fortfarande upp-upp-upp!

Nu undrar ni kanske vad allemansrätten har med det här att göra? Jo, stranden är avspärrad ungefär vart femhundrade meter! Efter att ha gått på niten att springa ner till stranden och bli tvungen att springa tillbaka igen några gånger så gav jag helt upp de försöken.. Det fick bli up-hill running; bra för benstyrkan, extremt dåligt för knäna!

Ingången till Botaniska Trädgården utanför Yalta.. ..inträde så jag struntade i den..

Efter att ha kommit till ingången till Botaniska Trädgården.. ..som kostade inträde, så löpte jag bara förbi. Där kom den värsta passagen, 1 km med konstant lutning. Terrängen var vacker med små vattenfall, och en och annan Gekkoödla som med ljusets hastighet pilade över vägen ner för bergskanten.

Här hade jag löpt ca 9 kilometer.. ..7 kvar trodde jag i min enfald.

Vid nio kilometerspunkten trodde jag i min enfald att vägen hem redan hade börjat. Snart uppdagades dock problem nummer två, förutom bristen på allemansrätt.. ..bristen på lantmäteri.. Det visar sig att Google Maps inte hade rätt information om vägarnas farbarhet.

Sista bilden innan jag nådde vägs ände.. ..tio kilometer ganska precis..

Helt plötsligt tog återvändsgränderna vid, och trots att jag provade fyra olika vägar så avslutades de abrupt vid något openetrerbart, som ett skjul, eller en bevakad vägblockering, eller en vändplats.. ..trots att alla vägarna enligt Google Maps fortsatte. Jag blev helt plötsligt lite orolig, solen stod väldigt högt och mina 1,5 liter vatten var perfekt anpassat för 1,6 kilometer i svalare temperatur.. ..nu låg solen precis ovanför mig och jag kände hur mina axlar började koka av hetta.. Försökte stå emot min vilja att hälla vatten på dem för att kyla av dem, men jag skulle behöva vattnet, det visste jag. Istället försöker jag dölja axlarna genom att lägga mitt wife beater-linne över dem, men den trillar av om jag inte håller i det, och att ha på sig linnet skyddar inte riktigt axlarna.

Men så länge jag har tjejer att titta på klarar jag av vad som helst..

Lyckligtvis var det down-hill hela vägen tillbaka, och vattnet tog inte slut förrän ett par kilometer innan målet, så jag klarade mig ganska bra genom att snåla på de livsviktiga dropparna. Bortsett från solens gassande och de mordiska Ukrainska bilförarna så klarade jag mig ganska bra. En gång fick jag kasta mig in i buskarna vid sidan av vägen för att inte bli påkörd; med tanke på att det stupar 15 meter ner på sina ställen gäller det att hoppa med tungan rätt i mun! Vägarna var sjukt smala och jag hade tur att det bara blev en incident!

Resultatet blev i alla fall sönderbrända axlar och strax över 20 km up-/downhill-löpning på ca 2:13.. Fortfarande kassa resultat, särskillt det där med axlarna!

Det var förresten Winston Churchill som kallade Krim-halvön för "The Riviera of Hades".. ..ack så passande!

Tjernobyl - Pripyat (Pripjat) - Ferris Wheel - Pariserhjul

Share written 2011-07-15 @ 07:54:52

Tjernobyl är ju stängt för turister nu på grund av anledningar som jag själv inte vill spekulera i; den populäraste jag har hört är dock att staten stängt turerna dit eftersom de vill komma åt en större del av intäkterna från exploateringen därav. De har sagt att området ska öppnas igen snart, och jag hoppas jag hinner dit innan jag åker hem..

Lite lustigt om ryktena stämmer, först fördärvar de hela norra Europas svamp- och bärplockning i tusentals år framåt, mördar en stor del av befolkningen i närområdena, samt har muterat genpolen till den milda grad att aliens fortfarande ploppar fram ur magar på människor och djur.. ..sen ska de kaptialisera på det. Brinn i helvetet säger jag.. ..spelar ingen roll att det var under Sovjet-tiden, skämmas ska ni!

Kommer jag inte till Tjernobyl tänker jag i alla fall ljuga och säga att det här är pariserhjulet i Pripyat (Pripjat).. ..likheten är slående. Vill ni se orginalet så ta en titt här.

Tjernobyl - Pripyat (Pripjat) - Ferris Wheel - Pariserhjul
Tjernobyl - Pripyat (Pripjat) - Ferris Wheel - Pariserhjul

Morning sun has gold in mouth..

Share written 2011-07-15 @ 07:43:38

..Swedish pro-verb.. Inga persienner eller whatever på hostellet - så nu är jag uppe efter mindre än fyra timmars sömn. Vad gör man då? Antingen ligger man och snurrar vidare under täcket, eller så drar man ut och springer. Det är redan gassande sol, men jag tror inte temperaturen har hunnit nå över 30 grader - men snart.. Så jag får nog skynda mig med det här blogginlägget innan temperaturen har stigit mer. Jag kommer ju ändå vara borta över en timme, så tills dess är det nog full dagstemperatur..

Saknar www.hitta.se, de har den bästa "Mät avstånd"-funktionen. Där kan man plotta ut hur man tänker springa, och så får man reda på den exakta sträckan. Nu är jag inte i Sverige så jag är lite beroende av Google Maps. Dagens i-landsproblem är att "Mät avstånd"-funktionen endast finns på mobilvarianten av Google Maps, men inte på web-varianten. Hur puckat är inte det? Nu blir jag istället tvungen att använda Googles  "Get direction"-funktion för att plotta min sträcka, och det är inte lika straight forward. Jag måste sätta en random start- och stop-punkt, sedan dra ut en waypoint från den rutten, och sedan sätta så start- och stop-punkt ligger på varandra på start-/stop-punkten för löpningen. Efter det kan jag lägga till fler waypoints as I see fit..

Men anyways - det verkar bli strandlöpning i sanden, så knäna kommer gilla det! 12 km sandlöpning, och kanske 4 km extra upp för att springa genom Nikitsky's Botaniska Trädgård. Problemet med det är att det då först blir 6 km sandlöpning, och sen måste jag bestämma om jag orkar lägga på 4 km upp och ner i bergen.. ..fast det kommer jag ju inte veta förrän efter de sista 6 km sandlöpning:)..

Yaltas strand på natten..

Share written 2011-07-14 @ 23:29:45

Karina får den här månen av mig, önskar hon var här nu!

Nu tror ni allt att jag är rik..

Share written 2011-07-14 @ 23:03:06

..tyvärr fanns det bara 50-lappar i automaten.. ..vilket gjorde så man inte fick ta ut mer än 2 000 grivnas.. Idiotiskt med tanke på att jag - som jag tidigare sagt - får betala 35 bagis för varje uttag jag gör..

'
Det är tyvärr bara 2 000 grivnas, typ 1 600 bagis..

..och det gjorde inget att jag missade lunchen..

Share written 2011-07-14 @ 19:53:01

..för på mitt nya hostel har jag redan blivit bjuden på middag två gånger:). Första middagen fick jag när jag kom hit. Den ansvarige för hostelet bjöd mig eftersom han hade lagat lite för mycket åt sig själv..

Schweiziske Fabian tar hand om hostelet medan ägaren är i Kiev några dagar.

Den andra middagen fick jag från en helt otrolig breakdancer.. Tittade lite på hans fejsbook videos, a-m-a-z-i-n-g! Han är här för att måla laglig grafitti, och dansa - han har missat poängen med underground hip-hop - man ska klottra olagligt och hitta på jävelskap, det är lite av poängen..

Nåväl, jag ska inte berätta det för honom!

Yalta verkar vara allt som Simferopol inte var, måste gå ut och fota lite ikväll och känna pulsen.. ..men först ska jag försöka hitta någonstans att ladda burken. Vill inte bli utan juice nu när jag måste blogga för er skull!

Bussresan som nästan inte blev av..

Share written 2011-07-14 @ 18:26:58

Jag hade precis köpt min bussbiljett vid Simferopols busstation. Kvinnan på andra sidan luckan sa något som lät som "Bussen åker 1640".. ..Jag var liksom ba: "Coolt lunchdags!".

Så jag sätter mig på ett kafé och ignorerar McDonald's - även om det är ganska gott och billigt, och mer av princip än hälsoskäl - och beställer in en kopp Caffè Americano.. ..eftersom jag är lite hungrig beställer jag också in en speciell sorts rysk kycklingkebab som jag längtat efter att få smaka..
..medan jag väntar på maten filosofierar jag på om det kanske är min kaffebrist som ger mig ont i huvudet, och mitt i de tankarna får jag för mig att granska biljetten. Jag vill ju få ett hum om vartifrån bussen går.. ..då får jag helt plötsligt syn på något som chockerar mig djupt!

Avgång 1440 - klockan 1640 kommer den fram. Varför sade tanten ankomsttiden???

Jag får lätt panik eftersom jag bara har minuter på mig. Jag skyndar mig in och betalar notan, innan jag ens har lyckats få min kyckligkebab.. ..20 kronor kärleksfullt tillredd kycklingkebab:(.. Rusar iväg och letar upp bussen och hinner med marginal med den. Måste sluta jäkta såhär till mina valda transportmedel!

Han in på bussen med marginal, borde kanske ätit kebaben?

Den här gången var det dock en stor muskulös man som fick stå ut med min svettiga lekamen, och han har säkert svettats offentligt också, så ingen oskyldig drabbades den här gången.

Älskar min S2:a - tack vare den kan jag plugga ryska på resan, pdf:er går också bra!

Dessvärre hade jag inte hunnit handla innan bussresan, så två timmar utan mat och vatten tar lite på krafterna. Särskillt när jag precis hade fått min lunch snuvad under näsan på mig.. ..kaffet svepte jag dock!

Taget på en kort paus, busschauffören poserar och ser manlig ut!

Men förr eller senare kommer man fram, och då möttes jag av en dödsbringande hetta, men ganska okej utsikt! Kommer komma mer foton under kvällen! Men nu ska jag ut och handla med min nya kompis från Hostelet!


Trevlig utsikt från busstationen!

Simferopol - Staden Gud glömde..

Share written 2011-07-14 @ 12:15:06

..men inte McDonald's. De har låtit staden förfalla och växa igen. Måste lämna den här livsdränerande hålan omgående! Yalta - here I come.. ..ska bara hitta buss och boende först.

Japp, gud har glömt den, men kanske är han på väg tillbaka?

..tillsvidare får McDonald's ta hand om staden!

Tricket är att inte planera att stanna här, utan sov bara en natt och dra vidare till Yalta eller till Sevastopol. Det finns bara ett hostel, och det märks, lite för dyrt och jag sov på en träbädd med två tunna madrasser på. Jag fick en handduk när jag kom, handduk. När jag hade den hängandes framför mig täckte den knappt fjongen.. ..och visst är jag välhängd, men det där var löjligt. Lakanen är ituklippta tygbitar, och täcket likaså.. ..de som jobbar här är dock snygga, men dryga.. ..behållningen är att de hela tiden fnittrar med varandra och springer och provar kläder vis spegeln. Fast alla dessa korta kjolar och urringade tröjor hade jag mer än gärna bytt mot ett glatt"Привет", eller ett leende, jag är inte kräsen.

Park stavas såhär.. ..och uttalas typ som det svenska ordet, fast lite längre a-ljud..

Jag tycker att det är lite äckligt att inga vattendrag är rena eller klara, utan överallt är de bruna, gråa, eller har så mycket skräp i sig så man inte ens ser vilken färg vattnet har. I parken fanns det gropar där de hade samlat upp skräp.. ..vore inte en vagn ett bättre ställe?

Det finns inget rent vatten, och inga rena vattendrag i den här staden..

De hade dock en badstrand, som inte var så populär, men det var nog den de refererade till i turistkatalogen när de påstod sig ha en strand som kunde konkurrera med Odessas, Yaltas, och Sevastopols! Tillhörande hink för sandslottsbyggande fanns det också. Jag tänjer lite på sanningen för storyns skull..


Här har vi badstranden, ligger en hink i vattnet om ni vill bygga sandslott!

Hittade den här våldtäktstunneln också, helt fantastiskt! Det i kombination med bristen av belysning.. ..fantasin skenar iväg, och det är inte Alla vi barn i Bullerbyn som ploppar fram..


Känner man sig ensam kanska man kan gå hit sent på natten när krogen stängts?

Man får lite medelhavskänsla här, allt som är halvfärdigt/halvrivet som folk sedan övergivit. Kring medelhavet brukar det handla om skatteregler, här är det bara pengabrist tippar jag på. Tokigt att det verkar vara så det blir när Kommunistdiktaturer/stater ska avregleras och bli mer civiliserade. Enligt Katja hade dock Slovenien klarat sig mycket bättre!


Vet inte om de bygger eller river, men det ser ut som om det har pågått många år!

Det här huset ser sjukt övergivet ut, förmodligen byggt för ca 10 år sedan, men sen kom väl ekonomiska problem eller något, och nu står det här helt öde utan att någon bryr sig om det. Lite längre planeringshorizont kanske?

Ingen ifrågasatte varför de byggde ett stort glashus mitt i ödemarken..

Nope, hit kommer jag inte tillbaka.. ..annat än för att hoppa på tåget. Kanske blir det dock en till natts sömn här innan dess, ska se vad tågstationen säger bara!

Jag är så trött att jag somnar fast jag skriver..

Share written 2011-07-13 @ 19:10:36

..det betyder att det är dags att säga godnatt så hoppas jag få iväg något fantastiskt imorgon istället!

Resan till Simferopol

Share written 2011-07-13 @ 16:48:20

Jag blev sjukt stressad när jag upptäckte att klockan var 0515, och tåget skulle gå 0610. Fort in i duschen.. ..vilket var helt meningslöst med tanke på att jag duschat på kvällen innan och ändå skulle bli tvungen att rusa hela vägen till tågstationen. Det här gjorde bara så jag fick rusa ännu mer, och bli ännu svettigare.. ..men men vill ju inte vara som fransmännen..

Härligt nedgången betongklump..

Jag hade lyckligtvis packat iordning det mesta kvällen innan, men var ändå grymt oförberedd på att klockan skulle vara så mycket. Dessutom hade jag ju bestämt mig för att jag skulle fota en del hus på vägen till tågstationen, de som några timmar tidigare inte hade gjorts rättvisa på grund av nattens dunkel. Se gärna förra blogginlägget och jämför bilderna.

Kharkovs Katedral- Благовещенский кафедральный собор Харькова

Kharkovs Katedral - Благовещенский кафедральный собор Харькова

Jag var packad och klar att lämna hostelet 0530. Katja, som skulle låsa dörren efter mig, fick en rask hejdå-kram innan jag rusade ut. Nu började min jakt på tiden, det var en 3,3 kilometers promenad, med ca 4 minuters fotande.. ..med full packning, ca 25 kilo. Man kan ju räkna ut med bakdelen att det såg ganska mörkt ut.. ..men jag sprang som en gnu genom staden och lyckades - hör och häpna - med att komma dit 0558..

0558 - time to spare!

Himla tur att jag har löptränat så mycket som jag gjort på senaste tiden, annars hade det inte funnits en sportkeps att jag skulle klara det. Hur det gick till vet jag inte, men det var himla tur eftersom jag hade fått fel information om vilken plattform som tåget skulle gå ifrån, och det var inte jättetydligt var man hittade informationen heller. Fick leta runt efter informationsdisken som löste problemet åt mig.. Väl uppe på tåget så var jag svettig så det rann, kände hur dropparna släppte från armarna och hakan.

Vågad utsmyckning av huset.. ..med Sovjetiska mått mätt!

Vågade inte sätta mig ner förrän svettet självtorkat lite.. ..satt bredvid in söt liten tjej som förmodligen inte ville ha en svettig farbror bredvid sig. Gick i alla fall bra, hon kollade inte argt på mig en enda gång!

Simferopol - Tågstationen.. ..nu är jag här till sist, i den nedgångnaste hålan någonsin..


Sista natten i Kharkov

Share written 2011-07-13 @ 01:54:40

Jag som inte gillade Kharkov från början, pratade om att jag måste ge den en andra chans.. ..tur att jag gjorde det. Kharkov har blivit lite av en favorit; mycket av det häftigaste jag har sett i Ukraina har jag sett här. Inget slår baletten, men det var bara en sak av Odessa, här har jag sett så många andra saker. Dessutom har det varit fantastiskt roligt att hänga med Katja, även om man blir lätt vansinnig på henne ibland. Särskillt ikväll när vi lade ner 15 minuter på att diskutera huruvida vi skulle dricka eller inte, sedan lika lång tid till om huruvida vi skulle ta en eller två flaskor vin:)..

Fantastisk väggmålning..

Hon är som ett barn som inget hellre vill än att leka vuxen, men allt hon gör blir lika taffligt som när man lekte mamma, pappa & barn som liten. Samtidigt är hennes juvinilitet lite kittlande och på många sätt befriande.. ..jag är inte heller vuxen, men när jag låtsas är det inte på hennes taffliga kaxiga sätt:).
Bästa bilden idag var dock ett lutande hus.. ..älskart!

Lutande hus Sovijet style.

Stor kyrka på natten.. ..måste fota den här på vägen till tågstationen imorgonbitti.

Ni har skrattat åt mina makrill/tonfisk-luncher på jobbet..

Share written 2011-07-12 @ 19:03:30

..but you ain't seen NOTHING yet! Det här får till och med min mage att vända sig, både ett, två och tre varv.. ..men självklart åt jag upp allt!

Är det fiskrens eller är det bitesizeds middag?

Simferopol imorgon..

Share written 2011-07-12 @ 18:34:18

Trots att jag var sent ute, och trots fulla tåg, så lyckades jag med charm, list, och enorm skärpa att fixa en biljett till Simferopol imorgon. Okej.. ..mest charm faktiskt! Säga vad man säga vill, men inte ens biljettförsäljerskor kan vara otrevliga när man ler och anstränger sig som jag gör för att prata ryska. Tåget var helt smockat, men tack vare att hon gav det där lill extra lyckades hon hitta en biljett på morgontåget.. ..ja, ni hörde rätt morgontåget. Jag vet inte riktigt hur det här ska sluta, men tåget går 0610 imorgonbitti, vilket innebär uppstigning 0445.. ..idiotier..

Rummet är inrett enligt Ruski Standard!

Självkart blev jag tvungen att fotografera Katja lite idag också eftersom hon klädde upp sig så fint. Den här tjejen kan stå och spegla sig i ett par timmar och bara byta kläder, fixa läppstiftet osv.. ..shit, tonårstjejer.. Om jag får en dotter så ska jag göra henne till en pojkflicka, fast det är i och för sig Katja; fast fortfarande smärtsamt fåfängt, egenkär och självupptagen.. But I like it, för det gör henne till en alldeles fantastisk modell, dessutom måste man ha respekt för en ensam tjej som har rest sedan början av maj, och ska fortsätta göra det till skolan börjar i Oktober. Dessutom är hon bara 19, so I'll cut her some slack..

Katja - Självupptagen 2.0, men jätterolig ändå!

Var ute och sprang idag igen förresten.. 11,54 km blev dagens löpning.. ..32 grader i skuggan. Tog mig strax över en timme, lite bättre än senast, men det var lite svalare idag också. Börjar känna av löpningen i benen mer och mer, kanske borde ta det extra lungt i tre dagar, istället för att springa varannan dag.

Min bloggbästis Jempa skrev förresten: "Hostel..... Det är sådär det börjar." Ni som sett filmen hajar, ni som inte gjort det rekommenderar jag att inte se den, bara äckligt splatter..

Festliga Kharkovska festprissar.. ..bland annat!

Share written 2011-07-12 @ 12:04:13

Stötte på det här muntra gänget i jakten på en restaurang vid 23-tiden. Jättetrevliga och vi pratade ryska i säkert 30 minuter utan att förstå någonting alls:).. Men de var i alla fall jätteglada och trevliga, nyckeln till de glada folken i Kharkov är som på så många andra ställen vodkan.. ..oslagbart! Helt plötsligt vågar vem som helst le, och alla kommunikationsförbistringar försvinner; själv var jag helt nykter så min ryska var lite knaggig!

Festprissegäng som ville ut och dansa med oss, men vi var för hungriga:)..

Vi hittade till sist en pizzeria, som dessutom hade uteservering. Efter att ha gått igenom hela menyn så hade vi lyckats bestämma oss om en Cesarsallad åt mig och en Grekisk åt Katja. Efter det promenerade vi ut planlöst på stan, med våra kameror i högsta hugg, tills vi hittade en dygnet-runt-öppen bar. Där började vi bäställa in saftdrinkar åt mig och whisky åt Katja - som kronan på verket en vattenpipa.

Katja kan inte blåsa rökringar.. ..kass!

Katja delar mitt fotointresse, men har bara en liten kompaktdigitalkamera, men den håller hon på att fylla med alldeles fantastska bilder. Hon har öga för fotografering, något som jag aldrig kommer att få. Orättvist.. Vi gillar dock att fota ungefär samma saker, och fotografera är det vi har gjort hela dagen. Båda med en förkärlek för Sovjetmermorabilia. Vi hamnar båda i något tillstånd av extas när vi ser en betongklump med hammaren och skäran.

En av de kraftfullaste symbolerna genom tiderna, petar ner swastikan till andra plats.

Förutom fotografering har hon en märklig dragning till statyer, jag vet inte vad det är frågan om, men förmodligen har man all anledning att oroa sig.. ..eller inte jag, jag är ju ingen staty.

Våldtäkt? Han om någon hade inte en möjlighet att säga nej!

Alla födda på 70-talet minns de där konstigt teknade pretentiösa barnprogrammen som bara hade ett existentiellt skäl, och det var att ge barnen sunda värderingar. Runt omkring i staden hittar man sådan läskig konst, som den nedan.. ..some really cool but scary shit!

Mjau-mjau, fast det är nog ett lejon.. ..MJAU-MJAU!

Kanske får ni ser en fan-picture med mig och en favorit från 70-talet, men jag tror jag suger på den karamellen ett tag. Ska försöka mig på att dra ut och springa bort min huvudvärk, och om jag somnar innan dess så gör inte det så mycket heller!

Jag fotade hela Kharkov idag..

Share written 2011-07-11 @ 21:18:04

..och med mig hade jag två helt fantastiska modeller som ställde upp på allt jag bad dem göra. Det här är en av mina absoluta favoritbilder, nästan som en skivomslag! Titta på arbetarna bakom, de håller på att river statyn. Klicka på bilden för att få se en större version!

Katja och Alexej ready to conquer the world, click to see a blown up version..

..och en bonusbild på Katja..

Katja - Ochin krasivaja:)..

Share written 2011-07-11 @ 15:29:56

Jag fick en glad överraskning när jag klev upp, det visar sig att det har flyttat in ny tjej och ersatt barnfamiljen som hela tiden ockuperade badrummet. Hon heter Katja och är jättetrevlig!

Katja - fantastisk tjej från Slovenien.. Nu kommer någon bli sotis;)..

Han var så snäll och tillbakadragen..

Share written 2011-07-11 @ 14:02:29

..lite av en enstöring. Han brukade hjälpa mig att bära ut soporna, och ibland skottade han min uppfart också när han var klar med sin. Jag hade ingen aning om att han var farlig innan jag såg polisbilarna utanför hans hus. Jag hade aldrig trott att han skulle kunnat göra något sånt här.

John och Helen, och sen hon den där tredje som jag inte minns namnet på¨.

Where's Waldo?

Share written 2011-07-11 @ 13:29:13

Känner ni till Waldo? Det är en töntig snubbe som man ska försöka hitta i ett myller av andra människor, typ som ett pyssel som barn kan ägna lite tid åt..

Here's Waldo..
Känner ni igen honom? Om inte så gör det självklart inget, det kommer ju inte ändra erat liv varken till eller ifrån. Kommer i alla fall ihåg Waldo från barndomen, ni vet på den tiden då hjärnan inte hade lärt sig filtrera information lika effektivt som den gör nu när man är äldre. Nuförtiden så är det sällan svårt att hitta Waldo i de böckerna.. ..inte lika roligt heller!
Ju äldre man blir dessto bättre blir man på att filtrera bort irrelevant brus.. ..vissa tror det är alzheimers, men det är bara väldigt effektiv informationsfiltrering! Anyways..

Eftersom jag är en så fin kille så har jag dessutom gjort mitt eget Waldo-pussel, exklusivt för mina trogna läsare. är du inte en av dem så bläddra vidare.. ..exklusivt som sagt..

Hittar ni inte Waldo så klicka på bilden så blir den större.. ..Hint - Han ler också!

Jag hittade inte Waldo heller förrän nu på morgonen, och av alla bilderna jag tog igår så är det här min absoluta favorit. Det var under min tvåtimmars nattpromenad in till stan som jag träffade de här killarna. Både jag och de var lätt berusade, Waldo var dock aprak.. Fast det är ju helt fantastiskt att även om han inte ens klarade av att ställa sig upp så både log han och gjorde segertecknet in i kameran. Kudos åt honom!

Fel tidszon på datorn

Share written 2011-07-10 @ 19:00:28

Fel tidszon på datorn - nu är jag sen till min nine o'clock date..

Ska bara få upp ångan lite, sen kör vi!

Runt omkring Ukraina har de dessa täckta gångvägar..

Share written 2011-07-10 @ 17:55:00

..men det är bara i Kharkov som de har de där idiotiska stålbalkarna som går tvärs över marken. Dessa balkar, ca 4 cm tjocka tvingar alla med barnvagn och alla rullstolsburna att ta bilvägen istället. Hur tänkte de då? Man blir förbannad!

Mamman tvingas försätta sig själv och barnet för onödig fara tack vare balkarna...

Kanske är det för att man lättare ska kunna se hur full man är när man går vidare till nästa ställe, om man bara snubblar på vart tredje är det okej, men om man börjar snubbla på varje ska man kanske ta en taxi hem direkt. Äh, jag vet inte, jag bara efterkonstruerar..

Arga kocken är tönt..

Share written 2011-07-10 @ 16:32:54

Jag blir lika frustrerad varje gång jag ser honom låtsas bli arg på teve.. ..och lika irriterande att se minerna på dem han låtsas vara arg på. De vet aldrig riktigt hur de ska reagera på hans lynnighet, kanske för att hans personlighet skilljer sig så otroligt mycke beroende på om han är on eller off camera. Nåja, jag har en liten rätt här som skulle få honom att kvittra som en liten fågel!

Omelett med kasslerlikt kött med insprängda morrotsbitar och rökt korv med okänt innehåll.

Råkade bli fem ägg istället för fyra eftersom jag tappade ett ägg på bänken så det sprack lite, men man ska väl få lyxa till det ibland.. Nu är jag dödens mätt och behöver en kopp kaffe för att vakna till lite.

Kharkovs himmel öppnades ovanför oss

Share written 2011-07-10 @ 15:38:43

Tänk om det hade regnat såhär när jag var ute och sprang, då hade det inte varit några problem att hålla tempot uppe.. Shit vad jag älskar regn, särskillt när det är stora härliga bamsedroppar som slår rakt igenom t-shirten när de landar. När man sedan kommer in så påmins man fortfarande av regnet vars droppar leker sig nedför håret, till halsen och vidare ner innanför t-shirten.

Ena sekunden gassande solsken, nästa skyfall..

Random text om poliser och militärer i Ukraina..

Share written 2011-07-10 @ 14:57:07

Under min löptur höll jag på att springa in på ett övervakat militärområde eller whatever men vände när jag såg militärerna som bevakade området. Då ropade de på mig och sa att det var lugnt, självklart fick jag springa in där.. ..så det gjorde jag.

Med facit i hand var det lite korkat, inte bara för att uniformerade människor där inne kollade skeptiskt på mig, utan också för att alla andra utgångar var blockerade. Jag hade ingen tanke på att kuta de två extrakilometrarna, som jag fick med mig bara för att jag sprang runt i blindo, på ett inhägnat område.. Jag lyckades dock till sist hitta en annan utgång.

Jag som inte ens hade med mig mitt pass, skulle kunnat bli onödigt tjafs på knaglig ryska om någon hade anat ugglor i mossen - not очень смешно. Gissar att jag alltid borde ha med mig passet, men jag orkar inte, jag ser lite slavisk ut, så än så länge har jag inte blivit stoppad för passkontroll av milisen. Har dock träffat och hört om andra som blivit stoppade för mindre förseelser, eller passkontroller. Då brukar man tydligen få böter som landar i polisens ficka..

Jag har blivit stoppad av polisen, men inte för passkontroll, men när jag har fotat. Då brukar jag bara prata lite ryska, och visa att jag förstår vad de säger, men sen spela fruktansvärt omedveten om att de egentligen vill att jag ska betala. Jag är ganska säkra på att de inte varken orkar eller vill släpa mig till polisstationen. Lättare att få en snabb slant från någon annan i så fall.. ..inte en enda gång har de blivit barska!

Running in Kharkov

Share written 2011-07-10 @ 14:28:48

13km, 30 grader i skuggan, jag sprang dock i solen.. ..har inte tålamod att sola på stranden - två flugor i en smäll liksom! Tack vare de två milen häromdagen, samt den sjuka hettan så tog det mig hela 1:20. Jag är ganska nöjd även om jag borde skämmas med andras mått mätt. Nästa gång ska jag inte springa när solen är så högt upp på himlen. Jag vill vara nere på max 54 min/mil under bättre omständigheter.. ..och det kan inte vara omöjligt.

Cirkus - kanske håller Kharkovs statscirkus till här - de har dock stängt tills i September..

Jag passade på att tvätta av mig i en fontän på vägen, jäklar vilka lätta ben jag fick efter det. Helt plötsligt kom jag upp i det tempot som jag måste hålla för att vara nere på 54 min, och då hade jag ändå sprungit över en mil redan.

Skoja inte det var skönt att tvätta av sig och kyla ner kroppen lite!

Som jag nämnde i bildtexten ovan så är statscirkusen stängd här, liksom så många andra nöjen. Skittrist, skulle varit roligt att ha sett lite ukrainsk cirkus när jag ändå var här. Nåja, jag gillar Ukraina, kanske kommer jag hit fler gånger i framtiden!

Jag ska försöka locka hit Claws med lite katter!

Share written 2011-07-10 @ 11:31:57

Katter åt Claws!

Filmjölk - Min städige följeslagare!

Share written 2011-07-10 @ 11:16:28

Jag dricker kopiösa mängder filmjölk nu när jag är i Ukraina. Jag älskar det! Läskande, mättande och det kyler ner en på ett sätt som är överlägsen läsk och liknande. När jag promenerar runt i staden så är det så lätt att bara köpa med sig en flaska, och om man kan hantera alla fundersamma blickar så är det egentligen inte konstigare än att köpa take-away-latte. Kharkov-style så köpte jag Kefir-refillpåsar, och mjölk-refillpåsar, man sparar typ hur mycket som helst på att göra så.

Älskar formatet - typ en liter, dessutom ser kossan så lycklig ut, kanske för att jag inte äter upp den?

Ingen vill komma och städa min lägenhet..

Share written 2011-07-10 @ 10:57:46

..för jag halshugger dem så fort de försöker - afghani style..

Läs om några andra städares otur i sitt arbete..

I övrigt blir jag bestört när jag läser om sådant här..

Solrosor - Exotiskt? Not anymore...

Share written 2011-07-10 @ 00:54:41

När jag var liten hade min dagmamma en majestätisk solros i sin trädgård. Det var den första solrosen som jag såg live, och jag tyckte det var sjukt exotiskt. Nu har jag blivit lite avtrubbad, och på vägen till Kharkov fick jag en total överdos.. ..oändliga fält med solrosor, så många att det bara såg ut som maskrosor hela bunten.

Sun Rose Overdose..

The Road To Kharkov

Share written 2011-07-09 @ 17:19:57

Kharkov är den eländigaste staden i hela den civilicerade världen.. ..helt och hållet baserat på att jämfört med i Odessa så är alla här så sjukt fula, svårt otrevliga, och ohemult dåliga på att ge vägbeskrivningar. Jag ska egenhändigt skriva om det här Hostelets vägbeskrivning eftersom jag tyckte ägarinnan var så fin när jag väl lyckades hitta hit.


I övrigt är det här hostelet ett klockrent val; hyfsat centralt, bra pris, mycket utrymme.. ..dessutom är jag själv för första gången på över en vecka, vilket innebar att jag tog mig några minuter att stressa av innan jag sedan sov några timmar får att återställa min obefintliga sömnbalans. Det funkade inte riktigt, men det känns lite bättre i alla fall.


Tyvärr träffade jag inga roliga människor på tåget, eftersom jag åkte en lite bättre klass den här gången. En tjej som arbetade förberedande för att bli jurist, typ den där trial perioden som man har innan man får bli jurist, sen en sur gammal gubbe som inte var sur egentligen, utan bara hade ett lite surt sätt. Vid ett stopp på natten träffade jag dock på en liten tjej med en hund.. ..eller det var hon som träffade på mig. Jag fotograferade spåren och tågen på stationen, och helt plöttsligt ser jag en tjej som ler brett och febrilt vinkar till mig.


Hon ville självklart vara med på bild, och klart jag ställde upp, medan hennes mamma övervakade:). Sen pratade jag och tjejen engelska med varandra, hon var riktigt bra, inte som de flesta andra av hennes landsmän, men det verkade som om de tillhörde en lite annan klass än de jag har sökt mig till.

Jättelik sin mamma, mamman var dessutom mjau-mjau, man ska vara singel på resor:)..

Nu ska jag ut och se staden, och handla lite..

Ta hand om er!

Kultureliten i Odessa

Share written 2011-07-08 @ 12:35:56

Igår träffade jag en balettregisör från Ryssland, en Ukrainsk filmskådespelare, en tarotkortsläsare och ett flertal andra människor som jag inte fick grepp om. Vissa av dem tillhörde ett kollektiv i centrala Odessa, andra kom in från sina sommarresidenser i belägna i andra delen av staden.

Nedgången dörr som döljer en museelik paradvåning.

Jag vet inte om en här bidrar till att förhöja de estetiska värdena på lägenheten, men den hade ett namn och förtjänades därför att fotograferas. Kommer dock inte ihåg namnet:)..

Jag ska också skaffa en skyltdocka när jag blir stor!

Väggmålningen gav en skön känsla av att man när som helst skulle kunna svepas med vart som helst, den känslan förstärktes ytterligare av att majaröken i lägenheten var så tät så det var omöjligt att inte bli lätt snurrig. Antingen var det den eller så var det den mängd brandy vi hade druckit.. I det här sällskapet drack man inte vodka - som the common people.. ..till mitt stora förtret:)..

En våg svepte helt plötsligt in över köket!

Jag tog knappt några bilder på folket, dels för att jag inte riktigt fick tillfälle i början, och dels för att de flesta satt och rökte maja nästan oavbrutet. Kan förstöra ruset lite om någon sliter fram kameran.. ..men vad vet jag?Dessutom pågick hela tiden intellektuella diskussionen, så täta att man inte vågade bjuda på någon som helst distraktion. Jag kom ganska nära en äldre man som var skådespelare, han berättade om sin hemmasnickrade religion, om Ukrainsk historia, och om hur Odessa skillde sig från Ukraina i övrigt.

En av de få människobilderna - på en hund.

Jag kände mig svårt malplacerad i den här überkulturella samlingen människor; inte bara språket var en barriär, utan även personligheterna, erfarenheterna, och vad vi normalt pratade om. Trots detta var det alldeles fantastiskt att få ta del av det här, och dessutom få sitta hemma hos riktiga Ukrainska människor.. ..även om det knappast var genomsnittsukrainaren som satt vid bordet:)..

Alla dessa gigantiska målningar, helt fantastiskt. Ta en titt på parketten också!

Skrivhörna - mycket mer autentisk innan de städade undan allt bohemiskt för fotot..

Men nu måste jag planera vart jag ska, och kolla om det går något tåg dit:).. Ja, jag har lovat mig att inte planera mer än minimalt, om man strukturerar upp allt och följer sin ursprungliga plan så missar man allt som var "ment to be".. ..okej, skitsnack, men hade jag stuckit till Lviv som jag planerat så hade jag aldrig träffat Vasiliy på tåget till Odessa.. ..and then this would never have been!

Jag säger upp mig när jag kommer tillbaka från semester..

Share written 2011-07-07 @ 18:37:47

..jag ska bli balettdansör! Skutta runt på de fina scenerna, tänkte signa upp för Kirov, börja köra lite i New York - bli ett namn. Sen bara köra så det ryker! Kan se mig på stora postrar runt om i New York..
Men först måste jag bli sjukt fit; tighta till kroppen lite, bort med fett och muskler, bara lämna kvar senor och ben. Detta drev mig att jogga till Arkadya Beach
..jag ska bli balettdansör! Skutta runt på de fina scenerna, tänkte signa upp för Kirov, börja köra lite i New York - bli ett namn. Sen bara köra så det ryker! Kan se mig på stora postrar runt om i New York..

Men först måste jag bli sjukt fit; tighta till kroppen lite, bort med fett och muskler, bara lämna kvar senor och ben. Detta drev mig att jogga till Arkadya Beach idag, ca 9 kilometer bort, men sen måste jag ju tillbaka också. Hade tänkt att stanna och bada, men när jag gör något så blir jag alldeles besatt, jag kan inte lägga mig och plaska när jag är on a mission.

Istället började jag - efter att ha köpt en flaska vatten - att springa vidare hem. Jag tänkte hela tiden "bara en kilometer till, sen går jag eller tar spårvagnen", men så fort nästa kilometer passerade fick jag en ny kick. Till sist gav jag upp och tog ett stort glas kvas som de sålde vid tvåkilometersgränsen, och joggade sedan hem.

Kvas räddade mig när jag hade sprungit 16 kilometer, only too more to go!

Min stora oro är att jag ska få löparknä, det kan ta uppåt ett halvår att bli av med ett löparknä, och man kan inte springa under tiden. Jag fick det förrut när jag började löpträna, och nu har jag precis som då gått ut för hårt, man ska inte springa mer än ett par mil i veckan om man är så ovan som jag. Senast jag fick det så var det just två mil jag sprang, ungefär samma distans som idag. Jag är lite orolig för att knäna ska börja bråka nu.. ..men det kommer bli bra.

Nu väntar jag på duschen, en reparatör är här och byter pump, så jag ligger här svettig och jävlig, ungefär som på bilden nedan.

Det var jobbigt att springa, men känns bra efteråt.. ..nu är det inte många kilon kvar!

De tidigare utlovade bilderna från baletten..

Share written 2011-07-07 @ 14:07:41

Jag tog hundratals bilder från baletten, fantastiska bilder, men jag ska bara pina er med några stycken, och sedan en uppföljning på sneak-previewen som jag bjöd på i förra inlägget:
Prima Ballerina.

Här kommer lite fina foton.. Så glad att jag köpte mitt nya objektiv, och så ledsen att jag inte köpte 70-200:an:).. ..aldrig nöjd - men alltid glad! Det är så man ska leva livet, blir så mycket roligare då, men samtidigt strävar man alltid vidare efter något bättre.

Synd att bloggen vill att bilderna ska vara 500px breda, det gör inte bilderna rättvisa..

Det var helt otroligt att se, mitt hjärta började rusa från halvvägs in i andra akten, och det slutade inte förrän efter fjärde akten. Det är sällan man blir så berörd, inte bara att jag fick gåshud, utan nästan tappade andan. Lite som en förälskelse fast i konstformen, och inte i en person.

Siegfried och Odette (White Swan)

Måste försöka se om den i Stockholm igen, kan bli kul att jämföra ensemblen. Har ju egentligen ingen aning om nivån på den uppsättningen som var här i Odessa. Musikerna var lite svaga, men det berodde kanske på att det var en hög andel frånvarande. I vanliga fall var de bättre enligt de som var där, bland andra Vasiliy.
brk
Siegfried och Odile (Black Swan)

Jag och Vasiliy snubblade av misstag på ett par av ballerinorna när vi skulle ut och äta, och eftersom Vasiliy själv är balettdansör så kände han dem, så vi gick alla och åt en bit mat tillsammans. Efter det bjöd de med oss hem till Oksana där vi

Fyra balettdansare.. ..hrmpf, tre.. De var så små, jag skulle kunnat bolla med dem!

Det var lite oväntat, jag hade inte fattat att den här taniga killen nedan också var med i ensemblen, så när han lyfte upp henne med den lättheten blev jag lite chockad:).. ..Hade varit fullt upptagen med att prata med de andra två.

Spontan-posing.. ..men inte som du och jag gör det.. ..gotto love it!

Efteråt lite vattenpipa och hemmamys med vin, smörgåsar som Oksana gjorde och lite andra tilltugg. En perfekt kväll by any standard. Undra vad jag ska göra för att toppa det här, tror det kan bli sjukt svårt, men man ska aldrig säga aldrig!


Trodde inte baletthoppor rökte, inte ens vattenpipa..

Sen var det tyvärr dags att gå hem, de har bara ledigt en enda dag i veckan - and this wasn't one of them - annars är det hårt träning och repetitioner resten av dagarna..

Lite avundsjuka måste ni vara - snälla - kom igen..

Undrar ni vad en prima ballerina gör klockan fyra på morgonen?

Share written 2011-07-07 @ 03:27:18

Vissa har pyjamasparty med mig, och då ser det ut såhär!
Dagens Oksana är balettdansös på Odessas Balett..

Hur lyckas jag?

Odessa by night - a slooow night!

Share written 2011-07-06 @ 16:16:13

Jag var duktig och sprang i Odessa igår, 11 kilometer blev det i segt tempo, dessutom lyckades jag tvätta mina träningsskor som luktade apa på grund av att jag hade sprungit i en superäcklig vattenpöl med död i eller något i Kiev. Dessutom sight-seeade jag lite runt om i staden, såg Operahuset bland annat.

Operahuset i Odessa framifrån - Inte ännu mörkt.

Operahuset i Odessa från sidan - Bilden gör inte den fantastiska byggnade rättvisa.

Framåt kvällen när Vasiliy hade blivit klara på balettskolan bestämde vi oss för att smita ut och titta på "Odessa by night", ganska dött en tisdag.. Jag fick i alla fall en historielektion på knaggig engelska medans vi promenerade runt i en mörk, men fortfarande otroligt vacker stad.

Тёщин мост - Mother in law bridge - gamla klassiska "hänglåsen på bron"..

Skillnaden på när en ukrainsk balettdansör och en kickboxarsvenne poserar blir väldigt uppenbar när man jämför bilderna såhär. Dessutom måste jag få tag på en våg, jag har blivit sjukt benig, måste veta när jag ska bromas upp. Jag vill inte dyka ner till 75, men det är lätt hänt här.

Balettdansören poserar..

Kickboxaren poserar..

Vasiliy är helt otrolig på historia, vilket var hans favoritämne i skolan, inte bara Ukrainsk historia, utan han har bra koll inom de flesta områden. Varje hus får ett liv och en historia med honom. Saker som jag bara läst om i min Lonely Planet fick ett helt nytt liv när man hörde hans ord.

Framåt natten bestämde vi oss för att sticka till nattklubbsstranden, Arcadia, där allt händer. Det hände trots det inte så mycket eftersom det bara var tisdag, så istället för att gå in på någon klubb satt vi och drack vodka och öl. Rätt vad det var så snubblade John in på stället, en kille jag kände sedan Kiev. Han var mycket stolt över sin alldeles för unga fru som är från Kharkiev, och jag säger inget så har jag inget sagt:).

Vasiliy, John och hans "Oksana".

Efter det var det dags att åka hem, och med en ninjas skicklighet fixade Vasiliy en taxi åt alla oss fyra med några invanda handviftningar. Svarttaxi här är det enda vettiga, till skillnad från i Sverige så är svarttaxi här MYCKET billigare än en reguljär taxi.

Ohemult med 35 kronor i uttagsavgift

Share written 2011-07-05 @ 15:00:24

Särskillt när man inte kunde ta ut mer än 800 kronor åt gången och jag då blev tvungen att ta ut två gånger. Brinn i helvetet alla banker.. Nåja, Cash Is King i Ukraina, inte ens affärer tar kort som standard, vilket är märkligt. Därför ska man alltid ha med sig en stor bunt pengar som man kan sprida runt omkring sig.

Shoppade lite idag. Hade medvetet tagit med mig ett par byxor för lite, och struntat i promenadskor, tog bara med mig träningsskorna, och idag fick jag äntligen tid för lite shopping. Jeansen är okej, men jag är inte helt nöjd med dem - min stackars rumpa ser alldeles platt ut i dem, men det är ju jeans, så de kommer forma om sig allt eftersom.. Det märkliga är att jag ser jättevälhängd ut i dem, i alla fall från sidan! Har inga problem med det dock, värre med rumpan..

Jag har gått ner i vikt, men jag har fortfarande rumpa, lovar!

Ett par skor har jag också varit i akut behov av, så när jag såg Miss Sixty så visste jag att jag skulle hitta något snyggt på Energiehyllorna, och det tyckte jag att jag gjorde!

My blue suede shoes.. ..minns ni den?

Dessutom så tog jag med min sunkigaste datorväska som jag planerade kasta när jag hittade en ny axelremsväska. Jag sliter ut ett par-tre sådana om året eftersom jag alltid packar dem för fulla med kamerprylar, dator, whatever.. Den här gången blev det en sån som mamma skulle köpt, en som ska tåla vad som helst..

När tredje världskriget avslutats så kommer den här ligga kvar oförstörd!

Tågresan - Kiev -> Odessa

Share written 2011-07-05 @ 07:45:48

Svettigt på tåget, smockat med folk. Börjar ställa mig in på att få åka ståendes de 14 timmarna tåget skulle ta på sig för att komma de knappa 50 milen till Odessa. Jag gick halvvägs in i den tågvagn där jag skulle sitta, utan att ha en aning om vilken plats som var min, eller om jag ens hade en. "Свободны?" frågade jag en "babushka" (бабушка - farmor, farfar, eller äldre kvinna). Jag visste att Свободны betydde fri, men jag har ingen aning om huruvida det betyder ledig, förmodligen inte:).. Hon förstod i alla fall vad jag menade och nickade och beredde plats åt mig.
Jag börjar genast prata med mina medresenärer som är lika kommunikationssugna som mig. Tricket är att använda mycket händer, och säga de få ord man kan så mycket som möjligt, och när man inte förstår varandra så tar man bara och byter ämne. Det viktigaste är inte att förstå varandra, utan det är att kommunicera - förbrödras.
Min packning lade jag under sätet - som man kan lyfta på - vilket är ett helt fantastsikt och säkert sätt att förvara dyrgriparna man har med dig. Inte ens om man sover kan någon sno ens pinaler, inte utan att först lyfta bort en.. I och för sig skulle jag inte vakna om någon gjorde det, men det vet ju inte kanaljerna om!
Jag började bli mer och mer nöjd över mitt val att åka tredje klass, inga turister. Turister åker inte tredje klass, folk som pratar engelska åker inte tredje klass, det visade sig dock inte vara ett problem, det gick så bra ändå!
En tjej söker sig trevande mot mig från en sittgrupp längre ner i vagnen, hon sätter sig bredvid och frågar på engelska vart jag är ifrån. Jag hade tydligen fel, det fanns en som faktiskt pratade engelska i tredje klass. Hon studerade språk i
Svettigt på tåget, smockat med folk. Börjar ställa mig in på att få åka ståendes de 14 timmarna tåget skulle ta på sig för att komma de knappa 50 milen till Odessa. Jag gick halvvägs in i den tågvagn där jag skulle sitta, utan att ha en aning om vilken plats som var min, eller om jag ens hade en. "Свободны?" frågade jag en "babushka" (бабушка - farmor, farfar, eller äldre kvinna). Jag visste att Свободны betydde fri, men jag har ingen aning om huruvida det betyder ledig, förmodligen inte:).. Hon förstod i alla fall vad jag menade och nickade och beredde plats åt mig.

Min packning lade jag under sätet - som man kan lyfta på - vilket är ett helt fantastsikt och säkert sätt att förvara dyrgriparna man har med dig. Inte ens om man sover kan någon sno ens pinaler, inte utan att först lyfta bort en.. I och för sig skulle jag inte vakna om någon gjorde det, men det vet ju inte kanaljerna om!

Grabbarna mitt emot - han till vänster kan vi kalla Totte..

Jag började genast prata med mina medresenärer som var lika pratglada som jag. Tricket är att använda mycket händer, och säga de få ord man kan så mycket som möjligt, och när man inte förstår varandra så tar man bara och byter ämne. Det viktigaste är inte att förstå varandra, utan det är att kommunicera - förbrödras. Killen på bilden ovan, som får heta Totte, bjöd mig på något han kallade för "Пирожок". Lite som en pirog, fast degigare, och friterad. Fantastiskt god, men jag tror inte man ska leva på sådana, smakade väldigt ohälsosamt.

Пирожок - degig pirog, den här utan fyllning.

Jag började bli mer och mer nöjd över mitt val att åka tredje klass, inga turister. Turister åker inte tredje klass, knappt någon som ens pratar engelska åker tredje klass. Inte ens det sista var ett problem, det gick så bra ändå! Jag skickade runt kameran och lät de som ville fota lite, och vi bjöd runt på den maten vi hade med oss. Vodkan vågade jag inte dyka på än, det fanns skyltar som sa att man inte fick dricka på tåget.

Yuriu Umanets och jag

Efter ett tag sökte sig en tjej trevande mot mig från en sittgrupp längre ner i vagnen. Hon satte sig bredvid och frågar på hyfsad, men inte fantastisk, engelska vart jag var ifrån. Själv ska hon börja studerade språk i Cherkasy, och hon var på väg till sina föräldrar för att hämta några viktiga papper för att kunna registrera sig på skolan. Hon börjar tolka lite försiktigt mellan mig och de andra passagerarna, och helt plötsligt har alla några ord att säga. Bland annat hoppar en kille som heter Vasiliy ner från sin liggplats.

Vasiliy och språkstudentskan - ansträngda men glada över att vara med på bild:)..

Vasilij studerar balett och koreografi i Odessa, sjukt coolt! Han heter Inger i efternamn, men än så länge har jag låtit honom leva i ovisshet om att han har ett tjejnamn som efternamn. Kanske berättar jag det för honom om han blir jobbig någon gång!

Det enda med tåget som egentligen inte var helt okej var toaletten, den lämnade en hel del att önska. Jag har varit på långresor med SJ under lumpentiden där pojkarna gått hårt åt toaletten, men aldrig såhär. Gör man nummer två på toaletten på bilden så dör man nog.. ..dessutom fick jag be Vasiliy om hjälp för att förstå hur kranarna fungerade. Det räckte dock att pinka för att få en nära-döden-upplevelse.

Gör man nummer två här så dör man..

Studentskan lämnade oss efter ett par timmar och tackade för att hon hade fått prata med oss, men det var ju vi som skulle tacka, hon var fantatiskt sällskap och en fantastisk tolk! Nu när vår tolk försvunnit blev vi tvungna att försöka prata utan hennes hjälp, och det var då jag bestämde mig för att smörja våra stämband lite.

Precisionsarbete att blanda grogg - tricket är att tågvakten inte får ana något!

Men den rätta smörjningen kom vi igång ordentligt och Vasiliy och jag bytte telefonnummer så vi kommer träffas mer i Odessa, han känner säkert en hel del balettdansöser som gillar att dansa och festa:)..

Vodkan går runt-runt-runt. Ett skepp kommer lastat.. ..med herpes!

Efter vodkan var vi lite fyllehungriga, vilken tur att vi kom in på en perrong och då hade 15 minuters paus. Där stod babushkorna i flock och sålde Пирожки, och självklart kunde jag inte låta bli. Prutade ner priset till tio kronor för tre och dessutom fick babushkan ställa upp på lite fotografier!

När hon log så syntes det mer guld än det fanns i Californien 1848

Ganska snart så splittrades vi; och jag, Vasiliy, och en storbystad tjej var de enda i vår grupp som skulle till Odessa. Därför hade vi gott om plats att lägga oss och sova de tre sista timmarna innan vi kom fram!

De bästa 22 kronorna jag någonsin har spenderat!

Tågresan från helvetet..

Share written 2011-07-04 @ 13:03:02

Att köpa inför tågresan från helvetet, eller 22-kronors trippen som vi också kan kalla den..

1 Flaska billig vodka så jag kan bjuda de andra resenärerna
2 Förpackningar saft/juice att svälja ner det med
Massa tilltugg att bjuda på
Någonting att äta som tål ett tag på ett varmt tåg


En bok (fast den har jag ju redan köpt:)..

Dessutom har jag kvar en rulle toapapper sedan Vietnam i min ryggsäck. Japp, sedan Vietnam (-09), oöppnad. Fina pojkar bajsar inte! Inte fina flickor heller, och det tog 35 år innan jag hittade en flickvän som inte heller bajsade, so she's a keeper..


Något annat ni kommer på som jag måste köpa? Lämna en kommentar så att jag inte missar någonting vitalt! Ska försöka hitta lite fler Voblas (de torkade fiskarna) till resan också..

He's eating garbage - and likes it!

Share written 2011-07-04 @ 01:11:37

This dog takes junkfood to the extreme - I bet he likes McDonald's too...

Leviathan - Boris Akunin

Share written 2011-07-04 @ 01:04:15

Köpte förresten en rysk bok idag också, seriös bok.. ..tänkte läsa lite på tåget. Spelar ingen roll att jag inte kommer fatta något, jag kommer ändå lära mig läsa det krylliska alfabetet ännu bättre. Nu tar det typ fem ibland tio sekunder att läsa okända ord, och det är ju inte okej! Левиафан - på svenska Leviathan - heter den förresten, och den är skriven av en författare som heter Борис Акунин (Boris Akunin). Även här fick jag brilliera på ryska när jag skulle förklara att jag ville ha en ganska lättläst bok eftersom jag inte kan språket.

I've got a ticket to ride - och jag köpte den helt själv!

Share written 2011-07-04 @ 00:35:25

Jag tänkte vara ute i god tid och köpa min biljett till tåget redan idag, trodde inte det skulle bli några problem, men sen visade sig svårare än jag trodde att hitta biljettkassan - men på min klockrena ryska kunde jag med hjälp av lite lokalbefolkning hitta biljettkassorna.

Вокзал - betyder tågstation..

Väl där vid biljettkassorna började nästa problem.. ..jag hade några krav på mitt tåg. Först och främst skulle jag åka imorgon, och inte ta snabbtåget, utan det vanliga. Dessutom skulle det vara nattåget, men jag hade inte riktigt koll på när det gick. Dessutom ville jag åka tredje klass, något som jag bittert kommer få ångra.

Det var lite knepigt att prata med den ryska babushkan som jobbade i kassan, hon kunde ingen Engelska, och jag kan inte förstå varför biljettförsäljare på Ukrainas största tågstation inte tvingas lära sig biljettförsäljarengelska.. Efter att ha pratat i några minuter så fick jag i alla fall biljetten! Jag kände mig lite som Kalle i Kalle och Chokladfabriken när han helt plötsligt fick sin guldbiljett i handen.

Min guldbiljett till Odessa.. ..andra sidan Ukraina för ca 22 kronor!

Jag bad tjejen som är chef för hostelet att kontrollera biljetten om den verkade okej, den var ju alldeles för billig. Hon kollade och sa att det såg helt okej ut.. ..sen såg hon priset och började skratta. Det är tydligen alldeles för billigt för att det ska kunna hålla mänsklig standard. Förmodligen kommer jag att få sova i en boskapsvagn eller liknande.

Tågfarbror som flaggar lite lagom, sådär som bara tågfarbröder kan!

Jag tog sjukt många härliga bilder på människor på tågstationen, och dessutom exteriörbilder, men de får ni se en annan gång. Jag ska dock bjuda på en annan bild, den är lite larvig, men det får ni ta! Undra om han äter på en lus, eller om det bara var en slump att lusen låg där.

Notera hornet, och den lilla härliga vattendroppen klockan tre på odjuret.

När jag sedan kom hem så tänkte jag uppdatera bloggen och sedan gå och lägga mig, men så blev det självklart inte.. ..vi har blivit invarderade av polacker. Polacker gillar vodka, och trugar gärna, och eftersom jag är svag för vodka lyckades de självklart lura i mig några shottar. Känner dock knappt av det, men det var ett litet personligt nederlag!

Anyways - till vodkan hade vi små salta fiskar som tilltugg, faktiskt ganska gott, även om fisksmaken verkligen var påtaglig. Eftersom den var torkad luktade den inte så mycket förrän den hade blivit fuktig i munnen, skulle inte vilja kyssa mig själv just nu:).

Stackarn - men hon var ett perfekt vodkatilltugg! Tydligen Ukrainsk speciallitet..

Fantastiskt trevliga polackar var det i alla fall, även om de var lite högljudda och stojiga. De blev tillsagda av värdinnan, och efter det fick jag sitta barnvakt åt dem så de höll sig lugna. De var typ 20-22 år, de små busfröna! Det häftigaste var att en av killarna, trots att han pratade okej Engelska, envisades med att prata Ukrainska med mig:).. ..med handsignaler och lite charader så gick det över förväntan! Bra kille, men som sagt, lite stojiga!

Men herregud - hur lever jag egentligen?

Share written 2011-07-03 @ 16:27:48

Redan efter tre dagar har jag vant mig till med en usel livsstil:).. ..vilket är kul ett tag, men nu får det vara slut med det. Planerar sticka till Odessa idag, det ligger i södra delen av Ukraina, och enligt legenden är det soligare där än här. Det ska regna i Kiev några dagar till, kommer tillbaka hit några dagar innan jag åker hem. Har hittat ett fantastiskt Hostel här, Chillout Hostel Kiev. Älskart! Alla är som en stor familj, och det kostar typ 80-90:- per natt, lite mer på helgerna.

Really cool guy I met, another random friend:).. He joind us to the club Babushka..

Någon fräckis formatterade mitt minneskort halvvägs in på kvällen:/.. ..så jag saknar sjukt många bilder.. Dessutom lyckades jag ta bort min favoritbild, och min picture viewer lägger inte saker i skräpkorgen utan de skickar bilderna direkt till Hades eller nåt sånt..

När turisterna snott alla brudarna gäller det att inte vara kräsen - se killarna till höger.

Jag ska köra lite club fotografering nu när jag är i Ukraina, det är ett helt nytt sätt att fota, och kräver helt andra saker av fotografen.. ..och jag är helt kass på det. Men ger jag det några kvällar så kommer det nog sitta, men igår drack jag en hel flaska vodka själv, och då är det skitsvårt att fota:).. ..dessutom hade jag på fyllan lyckats ställa om kameran så den autofokuserade fel, så jag fick skjuta med manuell fokus:)... ..men nu blir det inte mer sprit på resan, inte på det sättet som det varit hitintills.

Nya vänner på Club Babushka..

Dagens största pinsamhet var att jag trodde det var måndag, och därför skulle kolla upp tågtabellen, och hade packat. Sen upptäcker jag att det inte alls är måndag, utan söndag.. Tokigt, nu blir det en vit kväll, bannemig! Sänggång vid 2200!
Alla ville vara med på bild när någon hade en kamera, särskillt den här tjejen!

Vissa människor blev helt uppspelta när det kom fram en kamera som såg professionell ut, och jag har till och med lämnat batterigreppet hemma, men ändå:).. Där har jag en hel del att lära, jag som krisar ihop bara jag ser någon hålla i en kamera.

Trevlig modell - fantastisk linslus!

Jag älskar att fotografera människor, det finns i och för sig ingenting som jag inte älskar att fotografera, men glada människor som vill vara med på bild gör det tusen gånger roligare att fota - mer sånt!

Nu får det räcka med festfotografier ett tag!


Men nu ska jag ut och skjuta lite foton i dagsljus - har inte blivit mycket fotat av Kiev - och nu när jag fått en gratisdag som jag inte trodde jag hade ska jag ta igen lite av det jag missat.
Hörs ikväll eller imorgon!

Fest igår - trots löften till mig själv om tidig sänggång...

Share written 2011-07-02 @ 18:48:26

Det är så fantastisk stämning här på hostelet, alla lika sugna på att lära känna folk, och de som bor här försöker hela tiden få med resten av gänget när de ska iväg. Bara jag som är en ensamvarg och smiter iväg själv för att få prata med lokalbefolkningen istället. Jag är ju här för att träffa Ukrainare, och så bor jag hos ett par polska systrar som har ett hostel; fyra av gästerna är svenskar, två är polacker, en kanadensare osv:)..

Lite lek med blixten - fick henne att le lite, alla blev så nervösa när kameran kommer fram.

Följde med dem ut och drack vodka igår.. ..medan de drack öl.. Måste träffa lite lokalbefolkning så jag slipper känna mig som en fylletratt. Särskillt eftersom jag inte ens blir full..

Trevliga människor.. ..but no loud singing by our table:/...

Vi började lite snällt och försitigt, satt mellan två ryska födelsedagsfirarbord, där sjöng de dessto mer än vad vi gjorde:). Jag ska sitta vid ett sånt bord åtminstone en gång innan jag kommer hem.
Vid ett av borden dog stämningen efter några flaskor vodka, och då passade en av de modigare ryssarna att ta sig en liten munsbit på en av de skandinaviska kvinnorna vid bordet.. ..no success:). Men innan han försökte hade de trevlig på sin kant, här kommer ett av de två födelsedagsbarnen som med sina vänner omringade oss.

Fega pojkar får inte pussa söta flickor - bättre lycka nästa gång!

Svenskar - två av dem.. Jättetrevliga, fast inte ihop ändå!

Är det så man ska behandla sina vänner, tvångströja och sprittvång?

Klockan blev efter ett tag ganska mycket och det var dags att åka hem, men först fick vår norska vrida tillbaka klockan några timmar så att jag skulle få en bild där Kalles armar var bra positionerade.

Staged picture, but the things you do for art!

En sista festbild eftersom jag gillade den; vet inte varför, men tjejen är söt i alla fall!

Jättelång tjej - 180 + 8cm klackar..

Tog en nattpromenad själv genom Kievs mörka gator medan de andra skulle ta en taxi hem, men det är ju på natten som den andra halvan av staden vaknar upp.. Än har maffian och pistolmännen lyst med sin frånvaro, flygplatsen undantaget. Ska ju vidare imorgon, men jag får se till att komma hit några dagar till mot slutet av min Ukraina-tour. För hoppas att vädret är bättre och att jag har mer tur med mina maffia-encounters!

Nattrafiken i Ukraina, regnigt och blött

Tråkigt reportage, men då vet de som bryr sig om mig hur jag har det. Blev störd hela tiden av en Uessan som ville veta allt om Jazzklubbar i Kiev.. ..vi hamnade i en politisk diskussion. Den spårade ur lite eftersom han påstod att lobbying inte var en legaliserad form av mutor, och jag fick han inte att förstå att man inte kan ha ett knippe idioter som sitter i juryn och skickar oskyldiga svarta i fängelse.
Jag förordade den svenska modellen med utbildade nämndemän..

Kievs flygplats (Borispol) till Kiev - här är facit!

Share written 2011-07-01 @ 16:44:44

Alla bankomater på flygplatsen var manipulerade, uppenbart att de hade stoppat dit en tillsats. Växlingskontoren hade rast trots att de var bemannade, affärsinnehavarna vägrade ta emot dollars och euros, och svarttaxichaufförerna ville att jag skulle betala uppåt 300:- för att köra in mig i stan.. Flipp that shit sa jag och gick på promenad och hittade en till synes omanipulerad bankomat. Tog ut ett par tusen och letade sedan upp bussen som skulle ta mig till tunnelbanan i Kharkovskaya.. ..biljetten gick på 25 Hryvnia, typ 20 spänn, sen tuben ett par kronor.. Från att nästan blivit blåst på alla pengar på kortet, till att ha blivit blåst på några hundra av svarttaxikillarna så kom jag nu till hotellet för 25 spänn. Bussen var svettig och kvinnorna inte så vackra som i broschyrerna.. ..men det var billigt och autentiskt!

Det är så här ni ska åka när ni åker från flygplatsen till Kiev city. By the way; ja, jag kommer fram på min kassa ryska och deras kassa engelska!

20 spänn till Kharkovskaya, det är inte mycket för en flygbuss!


Väntar i Riga på mitt plan till Kiev..

Share written 2011-07-01 @ 10:12:04

Lyckligtvis så är klockan en timme mer här, vilket innebär en timme mindre väntan; vilket inte fullt ut kompenserar den dåliga luften, den dåliga pizzerian som är enda alternativet på den här sidan av passkontrollen, och det faktum att en äckel-gubbe röker inne på toan.

Den dåliga luften påminner mig dock vagt om kontoret, så jag slipper ha hemlängtan i alla fall!
Stackars Göran, Lennie och Gunnar som sitter och sliter på kontoret istället för semestrar i en annan del av världen!

Oksana med sin röda klänning och fjärrkontrollen som jag köpt åt henne!

Hostels - http://www.hostelworld.com

Share written 2011-07-01 @ 01:28:03

Om någon av er mot förmodan skulle sticka iväg och back-packa på andra sidan jorden så finns det en ovärderlig site som löser alla era boendeproblem. Siten heter http://www.hostelworld.com - bekanta er med den innan ni sticker, boka första nätterna hemifrån, och sen har ni lärt er att hitta guldkorn. Jag har haft otroligt bra användning av siten redan nu när jag har letat boende.

Deras grej är just hostels, inte hotels, så om du bokar familjesemestern via hostelworld kan det bli lite dålig stämning när ni hamnar i en sovsal med tio andra.. Finns privates där också om du vill sticka med flickvännen på en snik-week-end.. Min prinsessa får dock inte följa med mig den här gången, kanske nästa!

Undra vad hon tittar så nyfiket efter?

Share written 2011-07-01 @ 01:03:52

Barn kan vara så otroligt svåra att fånga på bild, men när man lyckas kan det bli hur bra som helst, ungefär så bra tyckte jag att den här bilden blev! Hon var dessutom helt omedgörlig som modell, men efter att försökt typ tusen gånger fick jag henne!
Finaste flickan som smälter in fantastiskt i blomsterrabatten!